2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az örmény kormányfő felhívta Putyint és Macront az azerbajdzsáni agresszió miatt

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel beszélt kedden a kora esti órákban, miután Azerbajdzsán tüzérséggel és drónokkal tüzet nyitott több határ menti területre.

Pasinján külön telefonbeszélgetésekben tájékoztatta Putyint és Macront “az azerbajdzsáni fegyveres erők provokatív, agresszív akcióiról Örményország szuverén területe ellen, amelyek éjfélkor kezdődtek”, és “hangsúlyozta a nemzetközi közösség megfelelő válaszának fontosságát” – közölte a jereváni kormány.

Az örmény védelmi minisztérium azt állította, hogy Szotk, Vardenisz, Gorisz, Kapan, Artanisz és Iszkhanaszar katonai és polgári infrastruktúráját lőtték, és jelentések szerint áldozatokról is érkeztek jelentések. Az azerbajdzsáni állítások, miszerint a lövéseket Örményország kezdte volna, “teljesen hamisak” – tette hozzá Jereván.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma örmény “szabotőröket” vádolt azzal, hogy a hétvégén utakat és infrastruktúrát aknáztak ki a határ azeri oldalán, meg nem határozott számú katonai áldozatot okozva. Baku “hamisnak” minősítette azokat a jelentéseket is, amelyek szerint Azerbajdzsán “teljes körű inváziót” hajtott végre örmény területen.

Az örmény média arról számolt be, hogy Oroszország közvetített egy helyi idő szerint 02:30-kor kezdődő tűzszünetet, de Azerbajdzsán ezt tagadta. A jelentések szerint a harcok továbbra is tartanak.

Örményország és Azerbajdzsán azóta áll szemben egymással, amióta kikiáltották függetlenségüket a Szovjetuniótól, elsősorban Hegyi Karabah miatt – amely Azerbajdzsánon belül van, de többségi örmény lakosságú. Az 1990-es évek elején az örmények győzedelmeskedtek, és ellenőrzésük alá vonták az enklávé nagy részét és az azt Örményországgal összekötő területeket. 2020 szeptemberében Baku hadműveletet indított a terület visszaszerzésére, törökök által szállított drónok segítségével.

A Moszkva által közvetített tűzszünet következtében a Hegyi-Karabah fele örmények által lakott és orosz békefenntartók által védett maradt, míg a korábban Jereván által ellenőrzött többi területet visszaszolgáltatták Bakunak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...