2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Az olcsó olaj hosszútávon káros az orosz gazdaságnak

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legnagyobb ázsiai gazdaságoknak jelentős növekedési előnyük származhat az olajárak július óta végbement 25 százalékos zuhanásából, Oroszország adósságdinamikájának fenntarthatósága viszont – bár rövid távon nagyon valószínűtlen az orosz államcsőd – hosszabb időtávlatban már kérdőjelessé válhat.

 

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő kimutatja csütörtöki elemzésében, hogy az általa szuverén adósosztályzattal ellátott nagy ázsiai gazdaságok csaknem mindegyike nettó olajimportőr. Kína nettó olajimport-számlája a hazai össztermék (GDP) valamivel több mint 2 százalékával egyenlő. Japán esetében ez az arány 3 százalék, Dél-Korea esetében 6 százalék, Thaiföldön pedig meghaladja a 10 százalékot – áll a Fitch helyzetértékelésében.

A ház kiemeli, hogy több nagy ázsiai gazdaság, köztük Japán egyre nagyobb mértékben rá van utalva a cseppfolyósított földgázra (LNG), és Ázsiában az LNG-árak a globális nyersolaj-alaptípusnak tekintett Brent mindenkori árfolyamát követik.

A Fitch Ratings londoni elemzői közölték: 87 dollárra csökkentették a Brent jövő évi hordónkénti átlagárára szóló előrejelzésüket az eddig 100 dollárról, 2016 egészére pedig 90 dolláros Brent-átlagárfolyamot várnak a korábbi prognózisukban szereplő 95 dollár helyett.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – csütörtökön Londonban ismertetett elemzése szerint az euróövezetben és különösen Németországban szintén jelentős megtakarításokat eredményez máris az olajárak zuhanása.

A ház kimutatása szerint bár a dollárban elszámolt olajárak az idei első fél évre jelmező 110 dollárról 80 dollár alá csökkentek, az euró ezzel párhuzamos gyengülése miatt a nyersolaj euróban számított árcsökkenése nem volt ennyire szélsőséges. Így is azonban csaknem 20 eurós az átlagos hordónkénti megtakarítás, mivel a világpiaci olajár a dollárárfolyam mozgásának figyelembevételével 80 euróról 62 euróra csökkent.

Németország napi nyersolajfogyasztása megközelíti a 2,4 millió hordót, és ennek zöme import. A Commerzbank elemzőinek számításai szerint így a csaknem 20 eurós árzuhanás évente közel 18 milliárd euróval – a német GDP-érték 0,7 százalékával – csökkenti Németország importkiadásait.
A cég becslése szerint ennek a megtakarításnak csaknem a fele már átszűrődött a német háztartások szintjére. A Commerzbank számításai szerint június és november között a benzin kiskereskedelmi ára több mint 6 százalékkal, fűtőolaj ára több mint 7 százalékkal csökkent Németországban.
Figyelembe véve azt is, hogy az olajárak csökkenése nyilván más energiafelhasználási módozatokban is megjelent, például a távfűtés árában, a háztartási költségek összességében 8 milliárd euróval csökkenhetnek 2014 egészében; ez a német háztartások elkölthető éves jövedelmi hányadának 0,5 százaléka – áll a Commerzbank csütörtöki londoni elemzésében.

A ház szerint hosszabb távon az olajárak zuhanásából eredő nemzetgazdasági szintű megtakarítás még nagyobb hányada elérheti német háztartási szektort a késleltetve jelentkező egyéb hatások révén, így a magánfogyasztás lehet a legnagyobb nyertese az olcsóbb olajnak.

A Commerzbank azzal számol, hogy a németországi fogyasztás növekedéséhez 2015 egészében fél százalékpontot adhatnak hozzá az alacsony olajár átszűrődő hatásai. Mivel azonban e fogyasztási többletkiadás jelentős része importtöbbletet is jelent majd, a reálértéken számolt német GDP-növekedéshez e fogyasztási többlet 2015-ben várhatóan legfeljebb 0,2 százalékpontot tesz hozzá – jósolták a cég elemzői.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics az orosz gazdaságra gyakorolt várható hatásokat elemezve kiemelte, hogy drámaian javult az orosz közfinanszírozás helyzete 1998 óta, amikor az olajárak csökkenése és a rubel egyidejű gyengülése szuverén törlesztési csődbe torkollt. A GDP-arányos orosz államadósság-ráta 1997 végén 50 százalék volt; jelenleg 13 százalék. Oroszország devizatartaléka akkoriban 17 milliárd dollár volt, ma 420 milliárd dollár, mindemellett minimálisra csökkent a rövid lejáratú adóssághányad – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint mindezek alapján nagyon valószínűtlen, hogy a zuhanó olajárak a közeljövőben ismét törlesztési csődbe sodornák Oroszországot, annál is kevésbé, mivel az orosz államadósság sokkal nagyobb hánya van ma hazai befektetők kezén, mint külföldi portfoliókban, így a törlesztési leállás elsősorban az orosz gazdaságnak okozna komoly károkat. Hosszabb távra előtekintve azonban – ha az olajárak nem indulnak ismét felfelé – az orosz közfinanszírozási helyzet már romlani fog.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: jelenlegi előrejelzésük az, hogy a nyersolaj hordónkénti ára 2016-ra 70 dollárig esik tovább, és meg is reked azon a szinten. A ház számításai szerint ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos orosz államadósság-ráta 2025-re 50 százalék fölé emelkedik, de ha az olajárak 50 dollárig zuhannak, akkor ez az adósságráta elérheti a 70 százalékot.

Ezen az adósságszinten a befektetők már megkérdőjeleznék az orosz közfinanszírozási dinamika fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az ukrajnai válság miatt életbe léptetett nyugati szankciók az általánosan vártnál tovább maradnak érvényben – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....