2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Az iráni külügyminiszter Moszkvába érkezett

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter kedden késő este hivatalos látogatásra Moszkvába érkezett – közölte az iráni külügyminisztérium a Telegram-csatornáján.

A minisztert és küldöttségét a repülőtéren az orosz külügyminisztérium tisztviselői, valamint Irán oroszországi nagykövete és az ország moszkvai nagykövetségének munkatársai fogadták. Érkezése után a miniszter rövid beszélgetést folytatott iráni újságírókkal, kommentálva azokat a kérdéseket, amelyeket az oroszországi tárgyalások során fel kíván vetni.

“A Szergej Lavrovval [az orosz külügyminiszterrel] folytatott holnapi megbeszéléseink során felvetendő egyik kérdés a JCPOA [az iráni atomprogramról szóló közös átfogó cselekvési terv] lesz” – mondta.

“Oroszország hatékony szerepet játszott a 4+1 bécsi tárgyalásokon, amely néhány hónapig tartott. Orosz kollégáink folyamatosan teljesítik a tárgyalóasztalhoz történő visszatéréssel kapcsolatos kötelezettségeiket”.”

Az iráni külügyminisztérium kedden Telegram-csatornáján azt írta, hogy Abdollahian Szergej Lavrov orosz külügyminiszter meghívására látogat Moszkvába. A minisztérium közleménye szerint a felek megvitatják a kétoldalú kapcsolatok különböző aspektusait, valamint a regionális és nemzetközi napirend egyes, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseit.

A Tasnim hírügynökség viszont Kazem Dzsalali iráni oroszországi nagykövetre hivatkozva arról számolt be, hogy Abdollahian Moszkvában az észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó fejlesztéséről kíván tárgyalni, valamint a kereskedelmi és gazdasági együttműködéssel foglalkozó közös kormányközi bizottság tevékenységét kívánja megvizsgálni.

Abdollahian látogatását az orosz fővárosba eredetileg januárra tervezték, de a felek megállapodtak abban, hogy egy későbbi időpontra halasztják. A megbeszélésen többek között szó lesz az orosz, török, szíriai és iráni külügyminiszter-helyettesek találkozójának előkészítéséről, amelynek témája a Damaszkusz és Ankara közötti kapcsolatok javítása lesz. Emellett a felek megvitatják a dél-kaukázusi régió megbékéléséről szóló, az orosz külügyminiszter által korábban bejelentett második három plusz három találkozót, valamint a szíriai megbékélési erőfeszítéseket az asztanai formátum keretében. Az is elképzelhető, hogy a miniszterek foglalkoznak majd Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletével is.

A felek megvitatják majd a közel-keleti helyzetet is az Irán és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló korábbi bejelentés kapcsán – közölte a megbeszélések előtt Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Várhatóan a kétoldalú együttműködésről is szó lesz. Kazem Dzsalali, Irán oroszországi nagykövete korábban azt mondta, “komoly okok” szólnak amellett, hogy Teherán és Moszkva között az év végéig átfogó megállapodást írnak alá a kétoldalú együttműködésről, és ratifikálják az Irán és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) közötti szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló dokumentumot.

Dzsalali reményét fejezte ki továbbá, hogy Oroszország és Irán még ebben az évben megállapodnak az egyéni turisták vízummentességéről. Jelenleg Oroszországból Iránba csak csoportosan lehet vízummentesen beutazni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó