2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az indiai védelmi miniszter kiválónak nevezte a Szergej Sojguval folytatott találkozóját

Rajnath Singh indiai védelmi miniszter kiválónak nevezte pénteken Szergej Sojgu orosz kollégájával folytatott találkozóját, amikor Újdelhi a Sanghaji Együttműködési Szervezet védelmi minisztereit látta vendégül.

A két miniszter “a kétoldalú védelmi együttműködés széleskörű kérdéseit vitatta meg”, beleértve azt is, hogy az orosz védelmi ipar miként segíthetné Újdelhi “Make in India” kezdeményezését – áll az indiai védelmi minisztériumnak a találkozót követő közleményében.

Szingh és Sojgu “elégedettségét fejezte ki a két ország közötti folyamatos bizalom és kölcsönös tisztelet miatt”, és elismerte “az India és Oroszország közötti egyedülálló, hosszú távú és időtálló kapcsolatot” – jegyezte meg az indiai minisztérium.

Találkozójukra a csütörtökön és pénteken az indiai fővárosban tartott Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) védelmi miniszteri találkozóján került sor. Az orosz és indiai média szerint a találkozón India, Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán, valamint Belarusz és Irán védelmi minisztériumi küldöttségei vettek részt.

A találkozón felszólalva Sojgu arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat példátlan nyomást gyakorol a független nemzetekre, hogy rákényszerítse őket globális hegemóniájának támogatására. Példaként felsorolta “a nyílt zsarolást, a fenyegetéseket, a “színes forradalmakat”, a puccsokat és az égbekiáltó dezinformációk terjesztését”.

Az USA kifejezetten Indiának próbált udvarolni, tavaly márciusban elküldte “szankciós cárját”, Daleep Singh-et, hogy találkozzon Narendra Modi miniszterelnök kormányával. Névtelen amerikai tisztviselők szeptemberben azt mondták a CNN-nek, hogy “mélyreható beszélgetést” folytattak Indiával az Oroszországtól való “függőségéről” a katonai és energetikai területeken, és felajánlották, hogy “segítenek nekik abban, hogy legyenek lehetőségeik a diverzifikációra”.

Eközben Moszkva és Újdelhi közötti kereskedelem több mint kétszeresére nőtt, miközben megállapodásuk, hogy az amerikai dollártól eltérő valutában számolnak el, csorbította Washington globális dominanciáját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó