2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Az FBI segített Kijevnek cenzúrázni orosz politikusok bejegyzéseit a közösségi médiában

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segített az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) cenzúrázni az orosz politikusok, közéleti személyiségek, egyes újságírók és médiumok, köztük a RIA Novosztyi és az RT televíziós csatorna Twitter-bejegyzéseit – jelentette Aaron Mate újságíró a Substack platformon, kiszivárgott belső levelezésre hivatkozva.

A kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó Alekszandr Kobzanects FBI-ügynök tavaly márciusban kereste meg a Twitter vezetőit, és átadta nekik “az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) néhány hét alatt gyűjtött fiókok listáját” a Mate által szerdán közzétett e-mail szerint.

A csatolt dokumentumban, amelyet az SZBU állított össze, 163 Twitter-fiók szerepelt. Ezek között voltak az RT és más orosz médiumokhoz, valamint amerikai és kanadai újságírókhoz tartozó fiókok is – írta Mate.

Ezeket a fiókokat az SZBU szerint “dezinformáció és álhírek terjesztésére használták, hogy pontatlanul tükrözzék az ukrajnai eseményeket”.

“Az orosz agresszió megállítása érdekében a tájékoztatási fronton” – írta az SZBU – “kérjük, hogy sürgős intézkedéseket tegyenek ezen Twitter-fiókok letiltására, és adják meg a regisztráció során megadott felhasználói adatokat”.

A kérésnek nem tettek eleget az SZBU kívánságának megfelelően. A Twitter akkori bizalmi és biztonsági vezetője, Yoel Roth azt válaszolta Kobzanecnek, hogy megvizsgálja a fiókokat a “hitelesség” miatt, és csak azokat függeszti fel, amelyek külföldi kormányokkal való kapcsolatot rejtegetnek. Azoknak az újságíróknak, “akik oroszbarát álláspontot képviselve tudósítanak a konfliktusról, nem valószínű, hogy megsértik a szabályainkat” – írta a válaszban.

Mate megkérdezte Kobzanecet, hogy átvizsgálta-e az SZBU listáját, mielőtt elküldte azt a Twitternek, és hogy ezt követően felülvizsgálta-e az SZBU-val folytatott munkáját. Az ügynök nem válaszolt. Hasonlóképpen az FBI sem volt hajlandó nyilatkozni, amikor arról kérdezték, hogy az

“‘Ukrajnának nyújtott segítség’ magában foglalja-e az újságírók cenzúrázását”.

Az SZBU által megnevezett 163 fiókból 34-et felfüggesztettek, 20-at pedig azóta töröltek.

Mielőtt Elon Musk tavaly októberben megvásárolta a Twittert, Roth és más vezetők rendszeresen kommunikáltak az amerikai hírszerző ügynökségekkel és kormányzati szervekkel, és gyakran beleegyeztek a cenzúra kéréseikbe. A Musk által az elmúlt hónapokban független újságíróknak átadott belső kommunikációból kiderült, hogy a Twitter elhallgatott Joe Biden választási kampányára káros információkat, összejátszott az FBI-jal, hogy eltávolítson olyan tartalmakat, amelyeket az ügynökség el akart rejteni, segített az amerikai hadsereg online befolyásolási kampányaiban, és több amerikai hírszerző ügynökség nevében cenzúrázta az “Ukrajna-ellenes narratívákat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó