2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Az Európai Bizottság megtiltotta az ukrán gabonaexportot öt tagállamba

Az Európai Bizottság (EB) május 2. és június 5. között megtiltotta az ukrán gabonaexportot öt kelet-európai országba, egyidejűleg engedélyezte a tranzitot és a többi uniós tagállamba történő exportot – közölte az EB kedden kiadott közleményében.

“Az Európai Bizottság ma kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó korlátozott számú termék behozatalára vonatkozóan” – közölte az EB.

“Az intézkedések csak négy Ukrajnából származó mezőgazdasági termékre – búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – vonatkoznak. Az intézkedések célja, hogy enyhítsék az e termékekkel kapcsolatos logisztikai szűk keresztmetszeteket Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba, és 2023. június 5-ig tartanak” – jegyezte meg a közlemény.

“Ezen időszak alatt az Ukrajnából származó búza, kukorica, repcemag és napraforgómag továbbra is szabad forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az öt frontországot: Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia” – közölte az EB.

“A termékek továbbra is forgalomban maradhatnak ebben az öt tagállamban, illetve egységes vámáru-átmenő eljárás keretében átszállíthatók ezen az öt tagállamon, vagy az EU-n kívüli országba vagy területre mehetnek” – jegyezte meg a közlemény. Az említett országok vállalták, hogy megszüntetik az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó egyoldalú tilalmakat – tette hozzá az EB.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Lengyelország, Románia és Szlovákia 2023 áprilisában egyoldalúan döntött az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importjának betiltásáról, mivel piacukon túlkínálat alakult ki, ami a helyi gazdákat a csőd szélére sodorta. Szlovákiában ezen felül szennyezett ukrán gabonát találtak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó