2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az EU tagállamok az oroszellenes szankciók enyhítésére szólították fel Brüsszelt

Vezető uniós tagállamok felszólították Brüsszelt, hogy módosítsa a Moszkvával szembeni szankciókat, hogy egyértelműbb mentességet kapjanak az orosz gabona- és műtrágyaszállítások – jelentette szerdán a Financial Times.

Egy, a lap által látott állásfoglalás szerint Németország, Franciaország és Hollandia is azon országok között van, amelyek változtatásokat sürgetnek az Európai Bizottságnál. Érvelésük szerint a jelenlegi szabályok késleltetik a szegény országokba irányuló létfontosságú szállítmányokat.

“A jelenlegi jogi helyzet hozzájárul ahhoz a kritikához, hogy a szankciók valójában akadályozzák az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelmet” – áll a tagállamok csoportja által készített dokumentumban, amelyben állítólag Spanyolország, Belgium és Portugália is szerepel.

Megállapították, hogy a szállítmányok néha elakadnak az európai kikötőkben, mert a vállalatok aggódnak amiatt, hogy részt vesznek-e az orosz cégekkel folytatott ügyletekben.

A dokumentum hozzátette, hogy a pénzintézetek, biztosítók, fuvarozók és nagykereskedők vonakodnak attól, hogy az orosz élelmiszerek és műtrágyák exportjában részt vegyenek, ami megzavarja az ellátási láncokat.

Az FT szerint a dokumentumban az is szerepel, hogy most olyan “nem kívánatos” helyzet állt elő, hogy az EU szigorúbb a mezőgazdasági ügyletekkel kapcsolatban, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, ami “ellentmondani látszik az EU általános élelmezésbiztonsági politikájának”.

A lap megjegyezte, hogy egyes tagállamok az Oroszország-ellenes szankciók tervezett kilencedik csomagját az élelmiszer- és műtrágya-ellátást érintő módosítások lehetőségeként akarják felhasználni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...