2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Az EU növelte az orosz szénimportot a tilalom előtt

Az EU tagállamai március és május között 28 százalékkal több szenet importáltak Oroszországból, mint az előző év azonos időszakában – jelentette kedden a Vedomosztyi című lap. Az Európai Unió orosz szénre vonatkozó tilalma szerdán lépett hatályba.

Az ENSZ Comtrade adatainak elemzése szerint a szállítások 29,4 millió tonnát tettek ki ebben az időszakban. Pénzben kifejezve a szállítások 3,9-szeresére, 9,3 milliárd dollárra nőttek. Az importált szén átlagára tonnánként 317 dollár körül volt a 2021 márciusa és májusa közötti 105 dollárral szemben.

Az UN Comtrade szerint a szén fő importőrei Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia volt.

Lengyel kezdeményezésre az Európai Unió embargójáról áprilisban állapodtak meg, és augusztus 10-én lépett hatályba. Ez része a blokk ötödik orosz szankcióhullámának.

A tilalom bevezetése előtt Oroszország volt az EU legnagyobb szénszállítója, a teljes import mintegy 45%-át adta. A blokk évente közel 4 milliárd euró értékben importált szenet Oroszországból. Németországot és Lengyelországot különösen érzékenyen érinti az embargó, amely további fájdalmat okozhat a 27 tagú uniónak, amely már így is súlyos energiahiánytól és magas olaj- és gázáraktól szenved.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.