2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Magyarország és Szlovákia fizet az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitjáért

A magyarországi MOL és a szlovákiai Slovnaft megállapodott az ukrán féllel, hogy a következő napokban újraindítják a kőolajszállítást a Barátság kőolajvezetéken keresztül – jelentette szerdán a TA3 pozsonyi székhelyű televíziós csatorna.

“Az ukrán fél pozitívan reagált a Slovnaft és a MOL azon ajánlatára, hogy a Barátság vezeték déli ágán keresztül történő kőolajszállítások tranzitköltségeinek megfizetésére. A Slovnaft finomító már átutalta a pénzeszközöket az ukrán félnek, és arra számít, hogy ennek alapján a következő napokban újraindul az olajszállítás. Erről a finomító képviselője, Anton Molnár számolt be, aki hozzátette, hogy az orosz fél is beleegyezett ebbe a lehetőségbe” – áll a jelentésben.

Korábban szerdán a Reuters idézte a MOL magyar olaj- és gázipari vállalatot, amely szerint a vállalat maga is kifizette már az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitját a Barátság vezetékrendszeren keresztül, és arra számít, hogy a következő napokban újraindulnak a szállítások.

“A Transznyefty kedden közölte, hogy az Ukrtransnafta augusztus 4-én leállította az Oroszországból származó olaj szivattyúzását a Barátság vezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé, mert az orosz fél az uniós szankciók közepette nem tudta teljesíteni a tranzitfizetéseket. “A Transznyefty azt is közölte, hogy minden felet értesített a helyzetről, és alternatív fizetési lehetőségeken dolgozik.

A Barátság kőolajvezeték Szamara régióból indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik szét: az északi (Beloruszon, Lengyelországon és Németországon keresztül) és a déli (Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül). A csővezetéken keresztül történő szivattyúzás 2019-ben 42,3 millió tonna volt, ebből 3,8 millió tonna a Cseh Köztársaságba, 5 millió tonna Szlovákiába és 4,1 millió tonna Magyarországra. A Transznyefty 2021-ben 35,9 millió tonnára csökkentette a Barátság vezeték szállításait. A legutóbbi előrejelzések szerint 2022-re 45,5 millió tonnára emelkedik.

Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója májusban azt mondta, hogy Kijevnek van befolyása Magyarországra a Barátság vezeték déli ága révén, amely ukrán területen halad keresztül, és szerinte ez “problémát jelenthet”. Észrevételeit Budapestnek az orosz gázról való lemondással kapcsolatos vonakodása közepette tette. Később Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai tanácsadója elmondta, hogy Magyarország garanciákat kapott az uniós országoktól arra, hogy ha bármi történik a Barátság-vezetékkel, akkor az Oroszországból érkező kőolaj a tengeren keresztül fog érkezni.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...