2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Magyarország és Szlovákia fizet az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitjáért

A magyarországi MOL és a szlovákiai Slovnaft megállapodott az ukrán féllel, hogy a következő napokban újraindítják a kőolajszállítást a Barátság kőolajvezetéken keresztül – jelentette szerdán a TA3 pozsonyi székhelyű televíziós csatorna.

“Az ukrán fél pozitívan reagált a Slovnaft és a MOL azon ajánlatára, hogy a Barátság vezeték déli ágán keresztül történő kőolajszállítások tranzitköltségeinek megfizetésére. A Slovnaft finomító már átutalta a pénzeszközöket az ukrán félnek, és arra számít, hogy ennek alapján a következő napokban újraindul az olajszállítás. Erről a finomító képviselője, Anton Molnár számolt be, aki hozzátette, hogy az orosz fél is beleegyezett ebbe a lehetőségbe” – áll a jelentésben.

Korábban szerdán a Reuters idézte a MOL magyar olaj- és gázipari vállalatot, amely szerint a vállalat maga is kifizette már az orosz olaj Ukrajnán keresztüli tranzitját a Barátság vezetékrendszeren keresztül, és arra számít, hogy a következő napokban újraindulnak a szállítások.

“A Transznyefty kedden közölte, hogy az Ukrtransnafta augusztus 4-én leállította az Oroszországból származó olaj szivattyúzását a Barátság vezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé, mert az orosz fél az uniós szankciók közepette nem tudta teljesíteni a tranzitfizetéseket. “A Transznyefty azt is közölte, hogy minden felet értesített a helyzetről, és alternatív fizetési lehetőségeken dolgozik.

A Barátság kőolajvezeték Szamara régióból indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik szét: az északi (Beloruszon, Lengyelországon és Németországon keresztül) és a déli (Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül). A csővezetéken keresztül történő szivattyúzás 2019-ben 42,3 millió tonna volt, ebből 3,8 millió tonna a Cseh Köztársaságba, 5 millió tonna Szlovákiába és 4,1 millió tonna Magyarországra. A Transznyefty 2021-ben 35,9 millió tonnára csökkentette a Barátság vezeték szállításait. A legutóbbi előrejelzések szerint 2022-re 45,5 millió tonnára emelkedik.

Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója májusban azt mondta, hogy Kijevnek van befolyása Magyarországra a Barátság vezeték déli ága révén, amely ukrán területen halad keresztül, és szerinte ez “problémát jelenthet”. Észrevételeit Budapestnek az orosz gázról való lemondással kapcsolatos vonakodása közepette tette. Később Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai tanácsadója elmondta, hogy Magyarország garanciákat kapott az uniós országoktól arra, hogy ha bármi történik a Barátság-vezetékkel, akkor az Oroszországból érkező kőolaj a tengeren keresztül fog érkezni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó