2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Az EU lett a világ legnagyobb LNG felvásárlója 2022-ben

Az Európai Unió országai által 2022-ben vásárolt cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége 58%-kal nőtt az előző évhez képest, így a blokk lett a világ első számú importőre – jelentette hétfőn a Financial Times a Refinitiv adataira hivatkozva.

Tavaly az EU LNG-behozatala 101 millió tonnát tett ki, megelőzve a kínai, japán és dél-koreai vásárlásokat.

Az EU LNG-behozatala 137 milliárd köbméter földgáznak felelt meg, ami mindössze három milliárd köbméterres kevesebb, mint az Oroszország által 2021-ben szállított mennyiség. Tavaly a csővezetéken szállított orosz gáz behozatala több mint a felére, 60 milliárd köbméterre csökkent.

Ennek eredményeként az unió a globális LNG-import 24%-át adta ebben az időszakban, Ugyanakkor Japán és Kína részesedése 17%, illetve 15% volt, míg Dél-Korea a világ LNG-importjának 11%-át adta.

Az LNG jelenleg az EU teljes gázellátásának mintegy 35%-át teszi ki, szemben a 2022-ben regisztrált 20%-kal – állapította meg a Bruegel agytröszt, amely megjegyezte, hogy az orosz gáz részesedése 40%-ról 15%-ra csökkent.

2021-ben az orosz gáz az EU importjának mintegy 45%-át és a blokk teljes fogyasztásának közel 40%-át tette ki. A régióba irányuló orosz gázszállítások azonban folyamatosan csökkennek Moszkva ukrajnai katonai műveletének megindítása és az azt követő uniós szankcióhullám óta.

A helyzet július elején drámaian romlott, miután több uniós országba irányuló orosz szállítások először szakadtak meg, amit a szankciók miatti turbinakarbantartási problémákra vezettek vissza. Ezután szeptemberben felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket, ami miatt az működésképtelenné vált.

Decemberben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett, hogy az EU tagállamai 2023-ban 27 milliárd köbméteres gázhiánnyal néznek szembe, ha a blokk nem tesz határozottabb lépéseket az energiahatékonyság javítása érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...