2023, február 4.
5.7 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Együttműködési nyilatkozatot írt alá az Európai Unió és a NATO

Az Európai Unió és a NATO kedden együttműködési nyilatkozatot írt alá, amelyben megfogadta, hogy partnerségüket “a következő szintre” emeli, és további támogatást ígért Ukrajnának az Oroszországgal fennálló konfliktusában.

A nyilatkozatot Jens Stoltenberg NATO-főnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke írta alá az Egyesült Államok vezette katonai blokk brüsszeli székhelyén tartott ünnepségen.

A dokumentum szerint “a NATO és az EU egymást kiegészítő, koherens és kölcsönösen erősítő szerepet játszanak”, és a dokumentum szerint “tovább mozgósítják a rendelkezésünkre álló összes eszközt, legyen szó politikai, gazdasági vagy katonai eszközökről, hogy közös célkitűzéseinket egymilliárd polgárunk javára valósítsuk meg”.

A két szervezet azt állította, hogy “érdekeiket, értékeiket és demokratikus elveiket” “tekintélyelvű szereplők” támadják, Oroszországot és Kínát emelve ki, mint a legnagyobb fenyegetést, amellyel állítólag szembe kell nézniük.

Az ukrajnai konfliktus “aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást”, és ezért indokolja a NATO fokozott szerepvállalását a kontinensen – áll a dokumentumban.

A NATO-t 1949-ben alapították az Egyesült Államok vezette, a Szovjetunió ellen irányuló katonai szövetségként. Az EU elődje, az Európai Szén- és Acélközösség két évvel később jött létre. A Varsói Szerződés Szervezete, amely a NATO-ra adott szovjet vezetésű válasz volt, 1955-ben jött létre, majd 1991-ben feloszlott. Az 1990-es években az EU politikai szövetséggé vált, miközben a NATO elkezdett terjeszkedni Kelet-Európában, amit Moszkva egzisztenciális fenyegetésnek és a hidegháború befejezésekor tett ígéretek megszegésének tekintett.

Az orosz kormány szerint a 2014-es puccsot követően a NATO ukrajnai terjeszkedése a jelenlegi katonai művelet egyik fő oka volt. Orosz tisztviselők azt is közölték, hogy az EU gazdasági és politikai szervezetből a NATO gazdasági részlegévé vált.

Szergej Lavrov külügyminiszter a múlt hónapban azzal érvelt, hogy a NATO visszatért eredeti céljához, hogy “Oroszországot kívül, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartsa”, ahogy azt első főtitkára, Lord Ismay megfogalmazta.

“Semmi sem változott. Az oroszokat kívül akarják tartani Európán, az amerikaiak … rabszolgasorba taszították egész Európát, és nemcsak Németországot, hanem az egész EU-t ellenőrzés alatt tartják” – mondta Lavrov egy interjúban.

A két blokk európai tagsága nagyrészt átfedésben van. Ausztria, Írország, Finnország és Svédország tagja az EU-nak, de nem tagja a NATO-nak – bár az utóbbi kettő már kérte a tagságot. Eközben Albánia, Norvégia, az Egyesült Királyság, Törökország és két volt jugoszláv köztársaság – Montenegró és Észak-Macedónia – a NATO tagja, de nem tagja az EU-nak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....