2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Az EU kitiltja területéről az Oroszországban bejegyzett gépkocsikat

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy az Oroszországban bejegyzett gépkocsikkal nem lehet beutazni az EU-tagállamaiba, és bizonyos személyes tárgyakat sem hozhatnak magukkal az utazók – írja az RBK című lap.

“Nem számít, hogy a járművet magán- vagy kereskedelmi célokra használják-e, amennyiben a XXI. mellékletben felsorolt vámkódok alá tartozik, és Oroszországból származik vagy onnan exportálják” – idézi a lap az EB pontosítását.

Az sem lényeges, hogy milyen időszakra hozták be a gépkocsit – hangsúlyozza az Európai Bizottság.

Az oroszoknak emellett tilos kozmetikai cikkeket, bőröndöket, mobiltelefonokat, laptopokat, bőr- és szőrmeárukat, valamint testápolási termékeket behozni az EU-ba.

A közelmúltban a németországi vámosok orosz rendszámmal ellátott autókat koboztak el. Tulajdonosaikat azzal vádolják, hogy megsértették az ország külkereskedelmi törvényét és az Európai Tanács rendeletét, amely megtiltja az olyan áruk szállítását, amelyek “jelentős előnyökkel járhatnak Oroszország számára és befolyásolhatják Ukrajna destabilizációját”. A német pénzügyminisztérium képviselője ráadásul nem tudta megmagyarázni, hogy a magántulajdon hogyan kerülhetett e rendelet hatálya alá, és azt javasolta, hogy az autók jogellenes lefoglalása esetén bírósági úton próbálják visszaszerezni azokat.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő jogi önkénynek nevezte az oroszok magánautóinak lefoglalását, és biztosította, hogy Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni Berlin intézkedéseit.

Finnországban is szigorú korlátozások vannak érvényben az oroszokkal szemben. Így az üzletemberek beutazhatnak, de más országokba nem mehetnek tovább. Az ingatlantulajdonosoknak pedig igazolniuk kell a határőröknek, hogy jelenlétükre szükség van, például az ingatlan javítása miatt. Janne Mäkitalo finn ezredes ugyanakkor azzal érvelt, hogy az oroszok ingatlanjai veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, mivel a területükön fegyverraktárak, köztük páncéltörő és légvédelmi rakéták lehetnek.
Emellett a finn hatóságok a szankciók keretében már elkoboztak mintegy 189 millió euró értékű ingatlant az oroszoktól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó