2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Az EU enyhíti az orosz olajexportra vonatkozó szankciókat

Az EU engedélyezni fogja az orosz állami vállalatok számára szükséges tranzakciókat, hogy harmadik országokba adhassanak el kőolajat – közölte az EU Tanácsa csütörtökön közleményben.

“A világ élelmiszer- és energiabiztonságára gyakorolt esetleges negatív következmények elkerülése érdekében az EU úgy döntött, hogy a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos ügyletek és a harmadik országokba irányuló olajszállítás tekintetében kiterjeszti a tilalom alóli mentességet az egyes állami tulajdonú jogalanyokkal folytatott ügyletekre” – áll a közleményben.

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy az orosz állami tulajdonú vállalatok, köztük a Rosznyefty, a Gazprom Nefty és a Szovcomflot mostantól köthetnek üzleteket az európaiakkal a harmadik országokba irányuló olajszállításról.

Márciusban az EU tilalmat vezetett be az európai vállalatok és az orosz vállalatok, köztük többek között a Rosznyefty, a Transnefty, a Gazprom Nefty és a legnagyobb orosz hajózási vállalat, a Szovcomflot közötti ügyletekre. A földgáz, a kőolaj, a kőolajtermékek és számos fém importjával vagy szállításával kapcsolatos ügyletek kezdetben kivételként engedélyezve voltak.

A múlt hónapban bevezetett hatodik szankciócsomag részeként azonban az EU részleges embargót rendelt el az orosz olajra, megtiltotta az EU-ba irányuló tengeri olajszállításokat, és megtiltotta az európai vállalatoknak, hogy az Európai Unión kívüli országokba irányuló orosz olaj- és olajtermék-szállítmányokat tengeri úton biztosítsák és viszontbiztosítsák.

Ennek következtében olyan nagy energetikai szereplők, mint a Vitol, a Glencore, a Trafigura, a Shell és a Total leállították az orosz olaj kereskedelmét harmadik országok számára. Most azonban újra folytathatják az üzletet Oroszországgal. Az új rendelkezés jogi részleteit az EU Hivatalos Lapjában fogják közzétenni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.