2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Zelenszkij: 200 helyett már csak 30 katonát veszítünk naponta

Ukrajna harci veszteségei napi 30 körülire csökkentek a korábbi 100-200 halálos áldozatról – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak.

A pénteken megjelent interjúban Zelenszkij azt mondta, hogy mindig tudja a pontos számokat, mert “minden nap” ezzel él. Zelenszkij okostelefonján ellenőrizve a hadsereg által neki szolgáltatott legfrissebb adatokat, elmondta, hogy a harcok májusi és júniusi csúcspontján, Ukrajna naponta 100-200 katonát veszített, míg most naponta körülbelül 30 katona hal meg és körülbelül 250 sebesült.

Az elnök a katonai politikára hivatkozva nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az ország összes katonai veszteségét az orosz katonai művelet kezdete óta, de azt állítja, hogy a szám néhányszor alacsonyabb, mint az oroszoké. Moszkva értékelése a számokkal kapcsolatban ennek az ellenkezője.

Zelenszkij Ukrajna állítólagos sikerét részben az országba küldött nyugati fegyvereknek, különösen a HIMARS rakéta-sorozatvető rendszereknek és az ágyúknak tulajdonította.

Moszkva következetesen óva intette a Nyugatot attól, hogy fegyverekkel lássa el Kijevet, mondván, hogy ez csak felesleges áldozatokhoz vezetne, és nem akadályozná meg az orosz hadsereget céljai elérésében.

Július 4-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy csak az előző két hétben Ukrajna csaknem 5500 katonát vesztett, köztük több mint 2000-en meghaltak.

Ami a saját katonai veszteségeit illeti, Moszkva március óta nem frissítette a számokat, akkor 1351 elesett katonáról számolt be.

Júniusban az orosz duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov azt állította, hogy a katonai stratégiában bekövetkezett változásoknak köszönhetően az orosz hadsereg “gyakorlatilag nem veszít embereket”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...