2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az ENSZ BT elutasította az USA ukrajnai biofegyver laborjai ellen kezdeményezett vizsgálatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította Oroszország kérését, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyverek kifejlesztésére használta az ukrajnai laboratóriumokat.

Míg Kína támogatta Oroszország javaslatát, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ellene szavazott, a tíz rotációs tag pedig tartózkodott.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy az USA és Ukrajna megsértette az 1972-es nemzetközi egyezményt, amely tiltja a biológiai fegyverek fejlesztését, gyártását és készletezését. Moszkva szerint több ukrajnai laboratórium egy titkos katonai-biológiai programon dolgozott, amely magában foglalta a lépfene, kolera és más fertőző betegségek vizsgálatát és mintáinak felhalmozását.

Washington és Kijev egyaránt tagadja, hogy biológiai fegyvereket fejlesztenének. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban azt mondta, hogy a laboratóriumok “rendes tudományos kutatásokat” folytattak.

A Biztonsági Tanács szerdai szavazásán Linda Thomas-Greenfield amerikai megbízott azzal érvelt, hogy a vizsgálatra vonatkozó orosz javaslat “dezinformáción, becstelenségen, rosszhiszeműségen és a testület iránti tisztelet teljes hiányán alapul”.

Thomas-Greenfield megismételte, hogy a Pentagon együttműködő fenyegetéscsökkentési programjának (CTR) keretében Ukrajnában és más volt szovjet államokban folytatott tevékenységek “nem katonai célokat szolgálnak”.

A svájci Genfben működő amerikai nemzetközi szervezetek melletti képviselet áprilisban azt közölte, hogy a CTR célja Ukrajnában az, hogy segítsen az országnak “megszilárdítani és biztosítani a kórokozókat, és továbbra is biztosítani, hogy Ukrajna képes legyen felderíteni és jelenteni a betegségkitöréseket, mielőtt azok biztonsági vagy stabilitási fenyegetést jelentenének”.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese eközben azt mondta, hogy mélységesen csalódott a szavazás miatt. Szerinte “a nyugati országok egyszerűen félnek” a kérdés nemzetközi vizsgálatától.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...