2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Az előrejelzések szerint az európai villamosenergia-árak az egekbe szöknek

Az energiaárak várhatóan 2023 elején ugrásszerűen megemelkednek – figyelmeztetett szerdán Elisabeth Borne francia miniszterelnök, megjegyezve, hogy az európai piacon az áram ára a tavalyinak akár a tízszerese is lehet.

“Az energiaárak emelkednek. Ami a gázt illeti, a piac a 2023-as árat a 2021-es ár ötszörösére szabta meg” – mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón.

Korábban a francia média arról számolt be, hogy a villamos energia nagykereskedelmi ára Franciaországban jövőre rekordmagasságot ér el, meghaladja az 1000 eurót megawattóránként, ami tízszerese az egy évvel korábbinak.

Borne szerdán új kormányzati lépéseket jelentett be a franciaországi gáz- és áramárak emelkedése ellen. A kormány ígéretet tett arra, hogy 2023-ban a gáz- és villamosenergia-árnövekedést 15 százalékon tartja, ami várhatóan 16 milliárd eurójába kerül a francia költségvetésnek.

A kormányok Európa-szerte már több százmilliárd eurót fordítottak adócsökkentésekre, segélyekre és támogatásokra, hogy kezeljék az energiaválságot, amely felhajtja az inflációt, az iparágakat a termelés leállítására kényszeríti, és a tél előtt megemeli a közüzemi számlákat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.