2023, december 3.
-1.7 C
Budapest
-6.8 C
Moszkva

Az együttműködés kiterjesztésére törekszik Hanti-Manysi és Zala

Egészségügyi, oktatási, informatikai és környezetvédelmi témájú együttműködésekre törekszik Zala megyével az oroszországi Hanti-Manysi Autonóm Terület – Jugra kormányzósága, amelynek delegációja kedden érkezett a megyébe.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a Natalja Komarov kormányzóval közösen tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón elmondta: 2001 óta elsősorban kulturális és régészeti területen valósult meg együttműködés a két terület között. Ezt a most aláírt, két évre szóló cselekvési terv értelmében az egészségügy, az oktatás, a robotika-informatika területére is szeretnék kiterjeszteni. Az oroszországi régió gazdasági szempontból is jelentős kapcsolat, hiszen például az orosz kőolaj- és földgázbányászat csaknem felét adja.

Natalja Komarova, az autonóm terület kormányzója azt mondta: a két régió kapcsolatainak kiterjesztése érdekében a huszonkét tagú delegációban – amelyet Kövér László házelnök is fogadott hétfőn a Parlamentben – a politikusok mellett több felsőoktatási intézmény rektora, orvostudományi szakértők és fejlesztési-beruházási szakemberek, valamint a finnugor népcsoporthoz tartozó mintegy 30 ezres hanti és manysi kisebbség képviselői is helyet kaptak.

A delegáció tagjai Zalaegerszegen felsőoktatási intézmények vezetőivel és oroszul tanuló gimnazistákkal találkoztak, koszorút helyeztek el a szovjet katonai temetőben, majd ellátogattak az épülő Zala Zone Járműipari Tesztpályára, valamint a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba is.

Az autonóm terület legnagyobb városa, Szurgut és a zalai megyeszékhely húszéves testvérvárosi kapcsolatának megerősítéséről szóló oklevelet írt alá Balaicz Zoltán és Vagyim Suvalov polgármester.

A zalai látogatás zárónapján, szerdán a keszthelyi Festetics-kastélyban vesznek részt ünnepi programon, majd a Zalavári Történelmi Emlékparkban, Cirill és Metód szobránál koszorúznak a hanti-manysi régió delegációjának tagjai.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kovács: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! - írta hivatalos Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Mindezt az Ukrán...

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...
spot_img

Videó