2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Az egyik regionális német vezető szerint helyre kell állítani az Északi Áramlatot

Szászország tartomány vezetője amellett érvelt, hogy meg kell javítani az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 földgázvezetéket, amely tavaly szeptemberben egy sor robbanás következtében megrongálódott. Michael Kretschmer miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik mielőbbi intézkedés, a tengervíz javíthatatlanul károsítja a vezetéket.

A német WirtschaftsWoche magazinnak adott, hétfőn megjelent interjúban Kretschmer így nyilatkozott:

“Ez azért fontos, mert ez az infrastruktúra öt-tíz éven belül biztosíthatja az energiaellátásunkat”.

Ragaszkodott ahhoz, hogy “a világon a legnormálisabb [dolog], hogy a vezetéket megjavítják, azaz eltávolítják a vizet, és lezárják, és ezzel biztosítják a kezdetekre”.

A szászországi vezető hangsúlyozta, hogy senki sem tudja, milyen lesz a helyzet egy évtized múlva, és hogy “a lehető legtöbb lehetőséget nyitva tartani magunk előtt, ez az okos politikus jele lenne”.

Robert Habeck gazdasági miniszter még júniusban arra figyelmeztetett, hogy Németországnak esetleg vissza kell fognia vagy akár le is kell állítania ipari kapacitásainak egy részét, ha jövőre leállnak az Ukrajnán keresztül érkező orosz földgázszállítások. Azt mondta, hogy a berlini hatóságoknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk az energiahiányból eredő gazdasági kockázatokat.

Továbbra is kétséges, hogy Ukrajna és Oroszország meghosszabbítja-e az Európába irányuló gáztranzitról szóló, 2024 végén lejáró szerződést, mivel a konfliktus folytatódik.

Habeck kifejtette, hogy míg Németország nagyrészt levált az olcsó orosz energiáról, más uniós tagállamok, például Ausztria, Szlovákia, Olaszország és Magyarország még mindig nagymértékben függnek az orosz gáztól. Amennyiben az oroszországi szállítások megszűnnének, az EU gázmegosztási szabályai értelmében Berlin kénytelen lesz a segítségükre sietni, ami gondot okozna az otthoni ipari fogyasztóknak – jegyezte meg akkor a miniszter.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték és az Északi Áramlat-2 egyik szakasza tavaly szeptember végén a Balti-tengeren lévő dániai Bornholm szigeténél szinte egyidejűleg bekövetkezett robbanásokban megsérült. Idén februárban a díjnyertes amerikai újságíró, Seymour Hersh azt állította, hogy a szabotázs mögött az Egyesült Államok áll.

A német médiában a nyár folyamán megjelent jelentések szerint a berlini hatóságok az ukrán titkosszolgálat lehetséges részvételét gyanítják a vezetékek megsemmisítésében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó