2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Az Egyesült Királyság januártól betiltja az orosz LNG importot

Az Egyesült Királyság már januárban leállítja az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítását – jelentette be pénteken a külügyminisztérium.

“2023. január 1-jétől az Egyesült Királyság megszünteti az orosz cseppfolyósított földgáz mindenfajta importját, és támogatja a világ országait abban, hogy csökkentsék saját függőségüket” – olvasható a hivatal Twitter-fiókján közzétett közleményben.

A bejelentés a nyugati államok azon összehangolt erőfeszítéseinek része, amelyek célja, hogy csökkentsék a Moszkvától való energiafüggőségüket, és az ukrajnai konfliktus fényében megfosszák az orosz gazdaságot egy hatalmas bevételi forrástól.

Röviddel az orosz katonai offenzíva februári kezdete után az Egyesült Királyság bejelentette, hogy az év végéig fokozatosan leállítja az orosz olaj és olajtermékek – például a gázolaj – importját.

Júniusban Kwasi Kwarteng, az akkori brit üzleti és energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az ország nagyon kevés gázt kapott Oroszországtól, hozzátéve, hogy még ez a behozatal is 75%-kal csökkent 2021-hez képest.

Tavaly Nagy-Britannia 3,12 milliárd köbméter gázt importált Oroszországból, ami a teljes brit fogyasztás 4%-át tette ki. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint Oroszország volt Nagy-Britannia legnagyobb finomított kőolaj-beszállítója, az ország teljes ellátásának 24%-át biztosította. Ugyanakkor a szankciók sújtotta országból származó nyersolajimport aránya tavaly 5,9%-ot tett ki.

Augusztusban London arról számolt be, hogy 1997 óta először júniusban nullára csökkent az orosz üzemanyagimport.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...