2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Az Egyesült Államokat fizetésképtelenségre figyelmeztették

Az amerikai pénzügyminiszter szerint égető szükség van az adósságlimit emelésére

Az Egyesült Államok várhatóan a jövő héten eléri a törvényben előírt adósságplafont, ami miatt az ország nem teljesítheti kötelezettségeit, ha nem tesznek megelőző lépéseket – figyelmeztetett pénteken Janet Yellen pénzügyminiszter Kevin McCarthy képviselőházi elnöknek írt levelében.

“Amint elérjük a limitet, a kincstárnak meg kell kezdenie bizonyos rendkívüli intézkedések meghozatalát annak érdekében, hogy megakadályozzuk az Egyesült Államok fizetésképtelenségét” – írta Yellen. Megjegyezte azonban, hogy ezek az intézkedések csak addig fognak elmenni, hogy időt adjanak a kongresszusnak az adósságlimit emeléséről szóló tárgyalásokra és elfogadására, valószínűleg június elejéig.

“A rendkívüli intézkedések alkalmazása csak korlátozott ideig teszi lehetővé, hogy a kormány teljesítse kötelezettségeit… Ezért kritikus fontosságú, hogy a Kongresszus időben cselekedjen az adósságlimit emelése vagy felfüggesztése érdekében. Ha a kormány nem tudna eleget tenni kötelezettségeinek, az helyrehozhatatlan károkat okozna az amerikai gazdaságnak, minden amerikai megélhetésének és a globális pénzügyi stabilitásnak” – jelentette ki a miniszter.

Az USA adósságának felső határa jelenleg 31,4 billió dollár. A plafont legutóbb 2021 decemberében emelték fel.

Aggodalomra ad okot, hogy a limit emelésének folyamata elhúzódhat, mivel a lépéssel kapcsolatban viták vannak a republikánus és a demokrata párt között.

Yellen levelét követően azonban a Fehér Ház közölte, hogy támogatná az emelést, és sürgette a kongresszust, hogy gyorsan és kétpárti módon cselekedjen.

“Úgy véljük, hogy amikor az adósságlimitről van szó, azt az évek és évtizedek során kétpárti módon tették, és ezt meg kell tenni, méghozzá feltételek nélkül… Nem lesz tárgyalás emiatt” – mondta pénteken Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...