2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva
Array

Az Egyesült Államok megfenyegette Oroszországot és Szíriát

A Pentagon figyelmeztette Szíriát és Oroszországot, hogy az Egyesült Államok kész lelőni repülőgépeiket, amelyek Washington szerint veszélyeztetik az amerikai katonai “tanácsadókat” Észak-Szíriában. (A kurdokkal együttműködő amerikai kommandósokat nevezi így a Pentagon.)

A figyelmeztetésre azt követően került sor, hogy a múlt héten az amerikai harci gépek megpróbáltak elfogni a Szíriai Arab Légierő repülőgépeit, amelyek az ország északkeleti részén található Haszaka városát bombázták, ahol az amerikai különleges egységek több tagja is tartózkodik. Ezt Jeff Davis a Pentagon szóvivője is megerősítette pénteken. Végül incidensre nem került sor a gépek között.

Hétfői sajtótájékoztatóján a Pentagon másik szóvivője Peter Cook elmondta: továbbra is azt javasoljuk a szíriai “rezsimnek”, hogy kerülje el ezeket a területeket.

Meg fogjuk védeni a szárazföldi egységeinket, megtesszük amit kell, hogy megvédjük őket – mondta Cook az újságíróknak.

Hozzátette: ez nem tiltott légtér, de bölcs lenne a szíriai “rezsim” részéről, ha elkerülné a koalíciós erők műveleti területeit.

Az orosz légierő mér csapást az IÁ célpontjára

Amikor Oroszországról kérdezték a Pentagon szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok ugyanezt teszi az orosz gépekkel is, amelyek Basar al-Asszad elnök kérésére támadják az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó célpontokat.

Ha ők (az oroszok) az amerikai erőket fenyegetik, nekünk minidig megvan a jogunk, hogy megvédjük saját erőinket – mondta Cook.

Oroszország a damaszkuszi kormány kérésére 2015 szeptemberében indította el légicsapásait Szíriában.

Az Egyesült Államok és néhány arab szövetségese egy évvel korábban 2014 szeptemberében kezdte meg szíriai hadjáratát a legitim damaszkuszi kormány vagy az ENSZ felhatalmazása nélkül.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...