2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Az Egyesült Államok evakuálási terveket készít a Tajvanon tartózkodó állampolgárai számára

A Kínával szembeni növekvő feszültség közben az Egyesült Államok evakuálási terveket készít a Tajvanon tartózkodó állampolgárai számára – jelentette hétfőn a The Messenger című lap. Amennyiben konfliktus törne ki a szigeten, amerikaiak tízezrei rekedhetnek csapdába.

A tervezési folyamat már legalább hat hónapja folyik, de az elmúlt körülbelül két hónapban “felpörgött” – mondta a hírportálnak egy “magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő”. A tisztviselő hozzátette, hogy az előkészületek hátterében a “fokozott feszültség” áll.

Egy másik forrás szerint Oroszország ukrajnai katonai művelete arra kényszerítette az Egyesült Államokat, hogy átgondolja tajvani intézkedéseit, amely valószínűleg az USA és Kína közötti esetleges konfrontáció gyújtópontja lenne.

Az Egyesült Államok két héttel az orosz csapatok ukrajnai bevonulása előtt evakuálta nagykövetsége személyzetének nagy részét Kijevből, miután hónapok óta figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy kereskedelmi járatokkal hagyják el az országot.

Az amerikai külügyminisztérium nem figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Tajvanra, és jelenleg a négy utazási tanácsadási kategória közül a legalacsonyabbal jelöli a szigetet. A The Messenger forrásai szerint az evakuálási tervek kidolgozását elhallgatják, “mert ez érzékeny téma a tajvani kormány számára”.

Bár a Külügyminisztérium nem kommentálta a jelentést, egy tárcavezető szerint a titkolózás nem szokatlan, mivel “már egy [evakuálási tervről] szóló beszéd is azt indítja el az emberekben, hogy valami történhet, még akkor is, ha csak óvatos tervezésről van szó”.

Jelenleg több mint 80 ezer amerikai él Tajvanon. Földrajzi tényezők megnehezítenék ezeknek az embereknek az evakuálását – mondta egy forrás, kifejtve, hogy a sziget számos pontját egyetlen, alagutakon átvezető útvonal köti össze, és az evakuáló hajóknak át kellene kanyarodniuk a Tajvan felé haladó katonai flottákon.

Joe Biden amerikai elnök kormánya 2021 óta egyre ellenségesebb álláspontot képvisel Pekinggel szemben, többször is Amerika legfőbb versenytársának nevezte Kínát, miközben kiterjesztette az amerikai katonai tevékenységet a térségben. Amellett, hogy új katonai és gazdasági megállapodásokat írt alá ázsiai szövetségesekkel, az elnök hivatalba lépése óta szinte havonta küldött amerikai hadihajókat a Tajvani-szoroson keresztül. Kína ezeket az úgynevezett “hajózás szabadsága” gyakorlatokat provokációnak tekinti, és jellemzően saját hadgyakorlatokkal válaszol.

Biden négy különböző alkalommal is kijelentette, hogy katonai erővel válaszolna, ha Peking megkísérelné Tajvan erőszakos újraegyesítését a kínai szárazfölddel. Peking hevesen elítélte ezeket a kijelentéseket, mint az Egyesült Államok régóta fennálló politikájának megsértését, amely elismeri, de nem támogatja a sziget feletti szuverenitását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó