2023, február 7.
-2.6 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Az amerikai tábornok Németországban ellenőrizte az ukránok kiképzését

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, az amerikai fegyveres erők legmagasabb rangú tisztje találkozott a Pentagon kiképzésén részt vevő ukrán katonákkal egy németországi bázison, ahol Washington a közelmúltban fokozta erőfeszítéseit a külföldi csapatok felkészítésére.

A tábornok hétfőn alig két órát töltött el az amerikai hadsereg Bajorországban található Grafenwöller gyakorlóterén, ahol ukrán katonákkal és amerikai kiképzőikkel együtt tekintette meg a kiképzési műveleteket.

“Ez nem egy szokványos rotáció. Ez egyike azoknak a pillanatoknak, amikor ha változást akarunk elérni, akkor ez az” – mondta Milley a parancsnokokkal folytatott megbeszélésen.

Bár az újságíróknak engedélyezték a belépést a kiképzőhelyre, a jelentések szerint megtiltották, hogy filmezzék vagy fényképezzék a tábornokot, miközben az ukránokkal beszélget, vagy hogy közvetítsék a beszélgetésük tartalmát.

Az utazás egybeesett az ukrán csapatoknak a grafenwöri bázison folytatott amerikai kiképzési program bővítésével, amely éppen egy nappal korábban történt: Milley szerint a Pentagon most azt reméli, hogy öt-nyolc hét alatt 500 harcképes katonát tudnak kiképezni. Hozzátette, hogy a program a kombinált fegyverzetű kiképzésre fog összpontosítani – utalva a gyalogság, a páncélosok, a tüzérség és a légi egységek közötti harctéri együttműködésre.

Az ukrán katonák a következő hetekben a legkülönfélébb fegyverekre és felszerelésekre kapnak oktatást, köztük a Kijevnek szánt legújabb, 3 milliárd dolláros amerikai fegyvercsomagban szereplő Bradley harcjárművekre. Milley megjegyezte, hogy a Pentagon már a jelenlegi konfliktus kirobbanása előtt is kínált hasonló kiképzést az ukrán katonáknak, de elmondta, hogy az amerikai tanácsadók tavaly február óta inkább bizonyos, az Egyesült Államok által szállított felszerelések oktatására összpontosítanak.

Annak ellenére azonban, hogy a Fehér Ház tavaly február óta mintegy 25 milliárd dolláros közvetlen katonai segélyt hagyott jóvá, Kijev további szállítmányokért kiált, különösen nehézpáncélosokat, például az M1 Abrams harckocsit kérve. Úgy tűnik, Washington egyelőre nem hajlandó teljesíteni ezt a kívánságot.

Eközben Kijevben hétfőn az Egyesült Államok vezető katonai és diplomáciai tisztviselőinek küldöttsége találkozott ukrán kollégáikkal, és megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel is. Az amerikai csapatban Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes, Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes és Jon Finer nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettes vett részt, akik elmondták, hogy azért találkoztak az ukrán tisztviselőkkel, hogy “megvitassák az Ukrajna biztonsági képességeinek megerősítését célzó diplomáciai erőfeszítéseket és biztonsági segítségnyújtást”, valamint az amerikai gazdasági segítségnyújtást és a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat.

Moszkva többször is elítélte a Kijevbe irányuló masszív külföldi fegyverkezési hullámot, Vlagyimir Putyin elnök pedig nemrég azt mondta, hogy Oroszországnak most “szinte valamennyi jelentős NATO-ország együttes katonai potenciáljával és képességeivel” kell szembenéznie. Kitartva amellett, hogy a támogatásnak nem lesz hatása az orosz katonai műveletekre, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap kijelentette, hogy a Kijevbe szállított nyugati tankok “elégnek, mint a többi [fegyverük]”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...