2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Az amerikai olajipari óriás az Exxon Mobil szombaton fúrásokat kezdett az orosz sarkvidéken

Az amerikai olajipari óriás, az Exxon Mobil szombaton fúrásokat kezdett az orosz arktikán, azaz a sarkvidéken. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a nyugati szankciók az oroszországi partnerét, a  Rosneft-et is érintik.

Oroszország elnöke üdvözölte az Exxon Mobil döntését és mintaértékűnek nevezte az együttműködést a céggel.

Habár a szankciók szeretnék a Rosneft orosz olajcéget eltiltani a legújabb technikai beszerzések lehetőségétől nyugatról, ez az Exxon projekt által nem fog megvalósulni, mert az Exxon a legmodernebb technikát szállítja le az oroszoknak.  

“Ma az üzleti siker alapja hatékony nemzetközi együttműködés” mondta Putyin elnök az Exxon oroszországi divízió-vezetőjének, Glenn Waller-nek és Igor Sechin-nek aki a Rosneft kereskedelmi igazgatója. Ez egy videó konferencia volt, amint Putyin a Fekete Tenger melletti rezidenciáján, Szocsiban tartott.

“Az Üzletben (itt az Exxon-Rosneft olajról van szó) beleértve az orosz és a külföldi cégeket is,tökéletesen felismeri hogy a jelenlegi egyes politikai nehézségek ellenére is a pragmatizmus és a józan ész érvényesül és mi megelégedéssel halljuk ezt” – mondotta Putyin.

Az Exxon hozott egy hatalmas tengeri fúrótornyot Norvégiából kifúrni az oroszok első Kara tengeri olajkútját és ez a mozdulat egy bizalmi szavazás a Rosneft orosz cég felé mert a projektet Igor Sechin Rosneft kereskedelmi igazgató vezeti, aki személye ellen Washingtonnak szankciói vannak életben.

“Természetesen mi üdvözöljük ezt a közeledést és együttműködést és a mi oldalunkról készek vagyunk kiterjeszteni az együttműködést” – mondta Putyin. “Meg vagyok erről győződve, hogy ez a közös projektsorozat és együttműködés az Exxon a Rosneft és más olajcégek között, nagyon előnyös lesz a nemzetgazdaságok számára, és hozzá fog járulni a globális energia helyzet megerősítéséhez” – mondotta az orosz elnök.

Glenn Waller AZ  Exxon Mobil oroszországi vezetője, aki beszél oroszul, elmondta hogy az Exxon folyamatosan működig Oroszországban és elmondta “a mi együttműködésünk (az oroszokkal) hosszú távra szól, és nagyon nagy előnyeit látjuk itteni együttműködésünknek és készek vagyunk az Önök (az oroszok) szabályai szerint itt dolgozni. 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó