2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az amerikai képviselők leszavazták a katonai segélyek ellenőrzését célzó határozatot

Az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai és gazdasági segélyek ellenőrzésére felszólító határozatot a képviselőházban szűk körben elvetették. A Marjorie Taylor Greene képviselő által kezdeményezett és több törvényhozótársa által támogatott intézkedést 26 szavazattal 22 ellenében elutasították a képviselőház külügyi bizottsága előtt kedden.

A javasolt ellenőrzést a képviselőházi demokraták határozottan ellenezték, azzal érvelve, hogy egy ilyen felügyeleti tevékenység rossz jelzést küldött volna Ukrajnának, amelyet Washington erőteljesen támogat az Oroszországgal fennálló konfliktusában.

“Ez nem a megfelelő idő arra, hogy megosztottak legyünk. Összetartottunk a NATO-val, az EU-val és a szövetségeseinkkel. Ne essünk ebbe a csapdába” – mondta a vita során a bizottság vezető demokrata képviselője, Gregory W. Meeks (New York).

A republikánusok azonban elutasították az ilyen érveket, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az intézkedés az amerikaiak számára az átláthatóságról és az elszámoltathatóságról szól, nem pedig arról, hogy üzenetet küldjenek Kijevnek.

Greene azt is állította, hogy a képviselőházi demokratákat “elvakította az iránta érzett gyűlölet”, és az ukrán felügyeletet pusztán politikai kérdéssé teszik.

Annak ellenére, hogy az állásfoglalás nem jutott át a bizottságon, a szavazás eredményét a támogatók jelentős győzelemként üdvözölték, mivel a republikánusok közötti egységről tett tanúbizonyságot. Greene megfogadta, hogy folytatja erőfeszítéseit az ellenőrzési indítvány keresztülvitelére, és ígéretet tett arra, hogy újra megpróbálja, ha a republikánusok szűk többségbe kerülnek a képviselőházban.

“Hivatalossá vált, hogy a demokraták NEMmel szavaztak az amerikai nép számára az átláthatóságra, az Ukrajnára vonatkozó könyvvizsgálatra. De januárban átvesszük a hatalmat! Ez az audit meg fog történni!” írta Greene a Twitteren.

Bár a republikánusoknak sikerült egységet demonstrálniuk a szigorúbb felügyelet kérdésében a Kijev további támogatásával kapcsolatban, valójában kevesen szólaltak fel teljesen ellene. Greene egyike azon kevés konzervatív republikánusnak, aki hangosan ellenezte, hogy milliárdokat küldjenek Ukrajnának.

Az Egyesült Államok azóta – sőt, még azelőtt is -, hogy Oroszország február végén katonai műveletet indított a szomszédos állam ellen, különféle nehézfegyverekkel, köztük páncélozott járművekkel, tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal látja el Ukrajnát. Az Egyesült Államok által Kijevnek katonai és gazdasági támogatásként juttatott összeg kevesebb mint egy év alatt már meghaladta a 100 milliárd dollárt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...