2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az amerikai jegybankelnök is recessziót jósol, amiért elismeri a központi bank felelősségét

Jerome Powell, az amerikai jegybankelnök recessziót jósolt, és elismerte a központi bank szerepét a recesszió kialakulásában egy őszinte beszélgetés során, amelyet a híres orosz tréfamesterekkel, Vovan és Lexusszal folytatott, akikről azt hitte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az átverőművészek – akiknek valódi neve Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov – csütörtökön több felvételt is megosztottak a Powell-lel folytatott januári beszélgetésükből.

“A recesszió majdnem olyan valószínű, mint a nagyon lassú növekedés” 2023-ban – jósolta Powell, elismerve: “Azt hiszem, ez részben azért van, mert elég sokat emeltük a kamatokat, de ez kell ahhoz, hogy az infláció lefelé mozogjon”.

“Amire szükségünk van, az egy lassabb növekedési időszak, hogy a gazdaság csillapodjon, hogy a munkaerőpiac csillapodjon, hogy a bérek csillapodjanak. Így csökken az infláció” – folytatta a jegybankár. “Ez fájdalmas lehet, de nem ismerünk fájdalommentes módot arra, hogy az infláció csökkenjen”.

Powell elárulta, hogy két további kamatemelés már be van építve a piacba, és hogy még több is következhet, miközben elismerte, hogy a Fed tavaly “történelmi mértékben emelte a kamatokat, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk”.

A tavalyi büntető kamatemelések közepette azonban úgy tűnt, hogy nem érdeklik a szkeptikusok recessziós előrejelzései, és ragaszkodott ahhoz, hogy a piacok “jól felkészültek a szigorúbb monetáris politika elviselésére”.

Az infláción kívül az amerikai gazdaságot veszélyeztető fő problémák az ukrajnai konfliktus, a kínai instabilitás és az adósságplafon voltak – mondta Powell a tréfamestereknek.

Többször is bocsánatot kért az ál-Zelenszkijtől, amiért nem tudott többet tenni az ukrán háborús erőfeszítések támogatásáért, és elmagyarázta, hogy “korlátozott lehetőségei” vannak arra, hogy a gazdaságpolitikát Kijev javára fordítsa, és ez a pénzügyminisztérium feladata.

Amikor az ál-Zelenszkij egy nyomdagép iránti kéréssel zárta a hívást, Powell azzal viccelődött, hogy a Fednek van egy (de a pincében tartja), és a páros közösen kuncogott azon a lehetőségen, hogy Kijevben szövetségi jegybankot építenének.

A Fed szóvivője megnyugtatta a nyilvánosságot, hogy “semmilyen érzékeny vagy bizalmas információt nem tárgyaltak” a csalókkal. “Az ügyet az illetékes bűnüldöző szervekhez továbbítottuk, és az erőfeszítéseik iránti tiszteletből nem kommentáljuk tovább” – közölték az Axiosnak, anélkül, hogy részletezték volna, milyen törvényt sértett volna meg állítólag az ál-Zelenszkij – vagy az igazi Powell.

Vovan és Lexus az elmúlt években több tucat nyugati politikust és hírességet tréfált meg, a közszereplők széles skáláját. Magyarországról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterét verték át.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó