2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin: a drónok tervezését és irányítását már az iskolában oktatni kell

Vlagyimir Putyin elnök a pilóta nélküli repülést Oroszország gazdasági fejlődése és technológiai szuverenitása szempontjából “kritikus jelentőségű” területnek nevezte, és hozzátette, hogy a drónok tervezése és üzemeltetése iránt érdeklődő fiatalokat már a korai oktatás keretében ösztönözni kell, és lehetőséget kell biztosítani számukra.

Az orosz polgári drónipar bővülése “alapvetően új lehetőségeket” nyithat meg számos más ágazatban, de ehhez nagyszámú, magasan képzett és motivált szakemberre lesz szükség – mondta Putyin csütörtökön egy vezető tisztviselőkkel és ipari szakértőkkel tartott találkozón.

A mezőgazdaságtól az építőiparon át az energetikáig és a közlekedésig “szükséges, hogy a pilóta nélküli rendszerek működtetéséről szóló tanfolyamok és modulok bekerüljenek az oktatási programokba”.

“Teljes mértékben támogatom azokat a javaslatokat…, hogy a gyerekek az iskolában megtanulhassák a drónok irányítását, összeszerelését és tervezését” – mondta, megjegyezve, hogy ez az érdekes és hasznos időtöltés “korai pályaorientációként is szolgál majd, amely végső soron az ország hasznára válik”.

Korábban csütörtökön az elnök bejárta a moszkvai Rudnevo ipari parkot, amelyet példaértékű drónközpontként és gyártási klaszterként méltatott. Később több mint egy órát töltött egy külön megbeszélésen, ahol megvitatta az iparág legfontosabb céljait és akadályait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rudnevo ipari parkban. Kép: Kreml

“Az ország érdekelt az önök sikerében. És mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a siker valósággá váljon” – mondta Putyin a dróngyártók és -üzemeltetők több mint két tucatnyi képviselőjéből álló csoportnak. Elmondta, hogy megfelelő kormányzati támogatással az orosz polgári UAV-iparág könnyen meghaladhatja a konzervatív becsléseket, és elérheti az 1 billió rubelt.

Az orosz állami és magáncégek egyre inkább különböző típusú drónokat használnak a kritikus infrastruktúrák, létesítmények, csővezetékrendszerek és távvezetékek megfigyelésére, de az iparág “még nem működik rendszerként” – mondta Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes. A Szövetségi Légi Szállítási Ügynökséget, a Roszaviaciját azzal bízták meg, hogy “drasztikusan” vizsgálja felül elavult szabályozását, és szüntesse meg a felesleges bürokratikus akadályokat.

Oroszország jelenlegi drónpiacát Belouszov szerint évente mintegy 32 ezer darabra becsülik, az 1 kilogrammnál kisebb tömegű mikro-UAV-kat nem számítva. Ebből mintegy 20 000 darabot importálnak, a többit helyben gyártják, de többnyire külföldi gyártású alkatrészekből. A július 1-jéig véglegesítendő nemzeti UAV-fejlesztési stratégia szerint 2030-ra a hazai gyártásnak Oroszország szükségleteinek mintegy 70%-át kell fedeznie.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó