2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Az amerikai dopping jó, az orosz rossz és az egész ország sportolóit ki kell zárni

Napjainkban a sportban érhető tetten a legjobban a kettős mérce alkalmazása. Egyes országok a sportot már kizárólag politikai eszközként használják, mivel másképp nem tudnak érvényesülni. Most az Egyesült Államok és hűséges csatlósai újabb olimpiától tiltanának el egy egész nemzet sportolóit, anélkül, hogy konkrét bizonyítékokkal támasztanák alá állításaikat.

A történet a Szocsi olimpiával indult, de Phjongcshangban fojtatódik?

Csütörtökön hozták nyilvánosságra azt a dokumentumot, amelyben 17 antidopping ügynökség kéri az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) kizárását a jövőévi téli olimpiáról.

A közleményt többek között az amerikai, az ausztrál és a brit doppingellenes ügynökség is aláírta.

Mire hivatkoznak? Kérdezheti a sportszerető olvasó…

Nos, egy kanadai sportjogász Richard McLaren jelentésére, amely nem vérvételekből, vagy egyéb minták vizsgálatán alapul, hanem egy elbocsátott orosz laboratórium vezető Grigorij Rodcsenkov elbeszélésén, aki -“milyen véletlen”- az Egyesült Államokba költözött.

A jelentésben konkrét bizonyítékról írnak, azonban ezek pontos részleteiről mit sem tudni, kizárólag Rodcsenkov vallomására hivatkoznak. Ez alapján tiltották el az orosz atléták részvételét a nemzetközi versenyeken, köztük a riói olimpiát. A kétszeres olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok, kétszeres Európa-bajnok orosz rúdugrónő Jelena Iszinbajeva ekkor jelentette be, hogy visszavonul.

Jelena Iszinbajeva a pekingi aranyérmével

A jelentés nyomán a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Amit szabad Jupiternek…

Érdekes, hogy a sorozatos és óriási botrányt kavart amerikai dopping ügyek után, senkiben nem merült fel, hogy nemzetközi sporteseményekről tiltsák ki az összes amerikai sportolót.

Az atlétika legnagyobb amerikai dopping botrányaiból emlékezhetünk Marion Jones, Justin Gatlin, Tyson Gay nevére.

Az Al Jazeera televízió közölt dokumentumfilmet az Egyesült Államokban zajló doppingolásról.

A “Sötét oldal” című ötven perces filmjükben nem kevesebbet állítanak, többek közt Peyton Manningről, a 2006-os NFL-bajnok, jelenleg a Denver Broncos irányítójáról, minthogy rendszeresen növekedési hormonnal növelte teljesítményét.

Az NFL-sztár természetesen tagadja a vádakat. A filmben amerikai gyógyszerészek vallanak arról, hogy piszok könnyű átjátszani mondjuk az NFL doppingellenőrzéseit. Bizonyos Charlie Sly azt állítja, Manning esetében is papíron a feleség, Asley kapta folyamatosan a szereket. Egy másik szakember konkrétan azt mondja, postán kiküldött gyógyszerekkel gyorsan és könnyűszerrel bárkiből szupersportolót lehet faragni.

Az orosz elnök is megszólalt az ügyben

Vlagyimir Putyin szerint veszélyes politikai érdekek mentén megzavarni a sportot. Putyin a McLaren jelentést olyan eszköznek tartja, ami a sporton keresztül gyakorol geopolitikai nyomást egy országra azáltal, hogy lejáratja annak nemzetét a világ előtt.

Sarapovát is meghurcolták

Marija Sarapova is célkeresztbe került azzal, hogy részt vett a 2014-es Szocsi téli olimpia megnyitóünnepségén.

2016 januárjától “véletlenül” felkerült az a gyógyszer is a WADA tiltólistájára, amelyet a világklasszis sportoló már 10 éve szedett.

Mint mondta, egészségügyi okokból immár tíz éve szedett egy gyógyszert, amit az orvosa írt fel neki és egy összetevője sem volt a WADA tiltólistáján. Viszont január elsejétől már doppingszernek számít a meldonium.

Marija Sarapova a 2014-es Szocsi téli olimpia megnyitóján fut az olimpiai lánggal.

Sarapova és az edzői stáb ugyanakkor nem tudott a szabályváltozásról, mindazonáltal a sportoló elismerte, hogy hibázott.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...