2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Az a titokzatos repülőgép-kilövés, casus belli a NATO erői számára Ukrajnában, szankciók Moszkva ellen

Az a titokzatos repülőgép-kilövés, casus belli a NATO erői számára Ukrajnában, szankciók Moszkva ellen, de Winter is coming…közeleg a Tél

Hír: Kelet-Ukrajnában, csütörtök kora este lezuhant egy Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító, fedélzetén 295 emberrel. Az áldozatok közül 80 gyermek. A roncsok és a holttestek tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét..

Ami a lényeg: Kijev szerint az orosz szeparatisták semmisítették meg a 10 kilométeres magasságban repülő gépet, az orosz lázadók pedig az ukrán hadsereget vádolják. Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy lehetővé kell venni külföldi erők bevonását az orosz lázadók elleni harcokba.

komment: Így van, ha már az ukrán hadsereg nem tudja leverni a kelet fellázadt oroszait akik a szabadságuk kivívása érdekében vonultak fegyverbe, akkor be kell vonni a NATO-t. Persze mivel Ukrajna nem NATO tagállam , így hivatalosan nem lehetséges, de …

és most jön a lényeg:

Holland és ukrán források szerint az utasok között 55 holland, 23 amerikai és négy francia állampolgár volt.

Tetszenek érteni? 23 amerikai. Megvan végre a casus belli (latin) a háború oka, vagy ürügy a hadüzenetre. Ez az, amire a NATO és annak vezető állama várt. Ez az a repülőgép kilövés,amit már előre kitervelt valaki….Ez az a casus belli, amit gondos kezek kiviteleztek.

A hírt már “megdolgozták” az ukránok:

Ukrajna szerint az orosz szeparatisták ellehetetlenítik a történtek kivizsgálását. Az orosz lázadó erők a feketedobozt is megtalálták, de nem adják át a kijevi hatóságoknak, inkább Moszkvába küldenék.Brit javaslatra pénteken, magyar idő szerint 16 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ BT. Ugyanakkor egy rejtélyes körülmények között felbukkant , valószínűleg hamisított hangfelvétel “tanúsága” szerint a szeparatisták egy ukrán katonai szállítót akartak lelőni, tévedésből érte a találat a polgári gépet. A felvétel hitelességégét nem lehet megerősíteni nyilván, mert hamis. De casus belli-nek remek lesz a NATO-nak. Hamarosan kezdődhet a banzáj.

A Reuters egyik tudósítója hat óra után nem sokkal már a helyszínen volt, látta az égő roncsot és az áldozatok holttesteit nagyjából 50 km-re az orosz határtól. A gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

„Rasszipnaja faluból hívtak a rokonok, azt mondják, tucatnyi holttest zuhant a falura”

– idéz az unian orosz közösségi oldalakról. „A holttestek a kórház környékére hullottak. Most szedik össze őket a katonák” – írták a szemtanúk.

Ki lőtte le a gépet?

Az Interfax orosz hírügynökség szerint egy Buk föld-levegő rakétával lőhették le a gépet. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebook-oldalán azt állította, a gépet orosz szeparatisták lőtték le.

Az orosz lázadók az Interfaxnak adott közleményükben tagadták, hogy közük lenne a maláj repülőgép lelövéséhez, és azt nyilatkozták , hogy valójában az ukrán légierő lőtte le az utasszállítót. Azt állították, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 kilométeres magasságban. Csak olyan hordozható rakétáik vannak, amellyel maximum 3 kilométeres távolságban lehet csapást mérni.

A vitában, hogy melyik oldalnak van meg a technikai képessége egy 10 kilométeres magasságban repülő gép lelövéséhez, az ITAR-TASZSZ adja meg a választ : az ukrán hadsereg éppen szerdán telepített BUK légvédelmi rakétákat a térségbe, csütörtökön pedig Harkovba is. Micsoda véletlen…

Meglátásom szerint teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a gépet az ukrán hadsereg lőtte le, fedélzetén 23 amerikai állampolgárral, ezzel szolgáltatva casus belli-t a NATO –nak a beavatkozásra az ukránok oldalán.

Illetőleg egy érdekesség: máris elhangzott ukrán részről “felhívás keringőre”: “Az USA azonnal bocsásson rendelkezésre korszerű precíziós fegyvereket és hatékony légi támogatást, a NATO kezdje meg a szárazföldi katonai hadműveleteket Ukrajna területén” – ezzel reagált az ukrán védelmi miniszter egy vezető tanácsadója a Novorusszija felett lelőtt malajziai Boeing utasszállító gép katasztrófájának hírére.

Tetszenek érteni?

Ám csak hab a tortán a következő történet, ami már gazdasági vizekre visz minket:

Teljesen véletlenül a tegnapi napon az USA büntetőintézkedés sorát hozta meg Oroszországgal szemben (természetesen a semmit torolják meg, Oroszországot senki és semi nem ítélte meg vagy el a nemzetközi porondon semmiért, csak az amerikaiak, a saját maguk által gyártott bizonyítékok alapján, ahogyan tették folyamatosan egyéb országokkal is, illetve az EU, lévén Brüsszel csak csicskás a játékban, önálló akarat nélkül, , semmi több, az egész EU-s bohóckodás, EU parlamentestől,németestől, mindenestől csak egy rakás Bólogató Jánosok gyülekezete.).

“Az Egyesült Államok által az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított újabb büntetőintézkedések pedig zsákutcába viszik, és súlyosan károsítják az amerikai-orosz kapcsolatokat” – jelentette ki a brazíliai látogatáson tartózkodó orosz elnök.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin azt nyilatkozta, hogy részleteiben is meg kell ismernie a szankciókat, hogy fel tudja mérni azok hatósugarát. Ugyanakkor hozzátette, biztos abban, hogy az intézkedések hosszú távon károsak az Egyesült Államok számára is.

A szankciók “azt jelentik, hogy azok az amerikai vállalatok, amelyek jelen akarnak lenni Oroszországban, elveszítik versenyképességüket a többi globális energetikai vállalattal szemben” – utalt az orosz elnök arra, hogy a büntetőintézkedések többek közt a Rosznyeft olajipari óriást is sújtják. Putyin példaként az amerikai Exxon Mobilt említette, amelynek engedélye van az oroszországi működésre. “Szóval nem akarják, hogy jelen legyenek (Oroszországban)? A saját nagy energetikai cégeiknek okoznak kárt” – vélekedett az elnök.

Az Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak elemi érdeke, hogy Ukrajnában mielőbb véget érjen a kormányerők és a szakadárok közötti konfliktus. “Oroszországon kívül nem tudok még egy olyan országról – kivéve magát Ukrajnát -, amelynek ugyanakkora érdeke fűződne ahhoz, hogy vége legyen a vérontásnak és stabilizálódjon a helyzet a szomszédunkban” – fogalmazott.

A szerdán büntetőintézkedésekkel sújtott Rosznyeft – Putyin kíséretében szintén a dél-amerikai országban tartózkodó – elnök-vezérigazgatója igazságtalannak, elfogultnak és törvénytelennek nevezte az olajipari óriás elleni szankciókat, mondván, hogy a vállalatnak nincs szerepe az ukrán válságban. Igor Secsin is úgy vélekedett, a szankciók sérteni fogják a Rosznyefttel együttműködő amerikai vállalatok és bankok érdekeit. Szerinte sokkal inkább az orosz állam, és nem a Rosznyeft volt az intézkedések célpontja. Megjegyezte továbbá, hogy az amerikai döntés valójában arra való kísérlet, hogy rontsanak az orosz emberek gazdasági jólétén.

Az Egyesült Államok szerdán jelentette be, hogy bővíti az Oroszország ellen hozott szankcióit. Az érintett vállalatok között van a Rosznyeft mellett a Gazprom pénzintézete, a Gazprombank, valamint a Vnyesekonombank (VEB). A fegyveriparból nyolc cég került fel a listára.

Büntetőintézkedésekkel sújtottak donyecki és luhanszki orosz lázadókat, így Alekszandr Borodajt, a donyecki népköztársaság” miniszterelnökét is. Felkerült a listára Szergej Beszeda, az orosz titkosszolgálat egyik vezetője, valamint Szergej Nyeverov, az orosz törvényhozás alsóházának alelnöke.

Ugyanakkor szerda este az Európai Unió állam-, illetve kormányfői is a szankciók körének bővítéséről határoztak:

Az újabb EU-s szankciók kiterjesztenék a magánszemélyek illetőleg gazdasági vállalkozások körét, amelyek ellen az Európai Unió teljes kereskedelmi zárlatot hirdet. Újabb olyan személyek listáját állították össze, akiknek az Európai Unióban található befektetéseit befagyasztanák, valamint betiltanának mindenfajta befektetői tevékenységet Oroszország területén európai állampolgárok részére. Az Európai Unió összeállította orosz vállalkozások egy listáját, melyeket azzal gyanúsít, hogy “aláássák Ukrajna területi egységét és függetlenségét”.Az Európai Unió emellett betiltja az orosz részvételt az Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank működésében.

Az újabb szankciózásnál nagyobb szarvashibát talán nem is tudott volna elkövetni az EU. Rövidesen várható a szankciók tényleges bevezetése után, hogy az orosz résztulajdonhányadot pillanatok alatt kivonják az európai befektetések komoly hányadát finanszírozó fejlesztési bankból, aztán meg azt sem szabadna elfelejteni hogy ha nem lesz olaj és földgáz az EU-nak Oroszországból – viszont-szankcionálás esetén- , akkor az EU komplett gazdasági motorja leáll. Meg aztán “Winter is coming” ahogy a Trónok Harca egyik házának szlogenje hirdeti, azaz “Közeleg a Tél”…

 Искандер

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó