2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

A beszámolók szerint a repülőgép tizenöt kilométerrel az orosz határ előtt kezdett el zuhanni….

A beszámolók szerint a repülőgép tizenöt kilométerrel az orosz határ előtt kezdett el zuhanni, és nem messze Grabovo település mellett csapódott a földbe, írja a pravda.com.ua…

A Kelet-Ukrajnában harcoló orosz szakadár erők cáfolták, hogy ők lőtték volna le az utasszállítót, állításuk szerint nem rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel – jelenti a Russia Today.

Oroszország közölte, hogy a kérdéses időpontban nem repült gépe a helyszín közelében, és Porosenko ukrán elnök is kijelentette: nem ők követték el a szóban forgó cselekményt, és nem is tudják, mi történt vele

A Donyecki Népköztársaság kormányfője az ukrán hadsereg provokációjáról beszél. Alekszandr Boroday az Interfaxnak azt mondta, az önvédelmi erőknek nincs olyan légvédelmi fegyverük, mely egy utasszállítót ilyen magasságból le tudna lőni.

A felkelő orosz csapatok egyik Twitterén, a Novorossziján azt állítják, hogy a gépet nem föld-levegő rakétával lőtték le, és a támadásért az ukrán légierő a felelős. A vitában, hogy melyik oldalnak van meg a technikai háttere egy 10 kilométeres magasságban repülő utasszállító lelövéséhez, az ITAR-TASZSZ adja meg a választ: az ukrán hadsereg éppen szerdán telepített BUK légvédelmi rakétákat a térségbe, csütörtökön pedig Harkovba is. Micsoda véletlen.

A BBC egyik elemzője szerint műholdfelvételekkel igazolni lehet majd, honnan lőttek ki rakétát, ha valóban az csapódott a gépbe. A Reuters a RIA orosz hírügynökségre hivatkozva azt írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Barack Obamával a maláj gép katasztrófájával kapcsolatban.

Petro Porosenko ukrán elnök azt mondta, hogy ez már a harmadik hasonló tragédia a napokban, miután  a felkelő orosz szabadcsapatok lelőttek egy An-26-os katonai csapatszállítót és kettő Szu-25-ös harci gépet. „Az ukrán hadsereg nem próbál meg légi célpontokat leszedni”, mondta, és kijelentette: az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen, vagyis nem Ukrajna lőtte le a maláj repülőgépet. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban az ukrán légierőt is bevetette a kijevi vezetés a szeparatisták állásai ellen Kelet-Ukrajnában.
Az Itar-Tassz orosz hírügynökség június végén arról adott hírt, hogy a donyecki szakadárok megszerezték a Buk légvédelmi rakétarendszer egyik állomását Kelet-Ukrajnában.
A kelet-ukrajnai szakadárok egy képviselője szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légiirányítás, s ezért az ukrán légiirányítás július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat.

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légtere a jövőben. A párizsi kormány felkérte a francia légitársaságokat, hogy a katasztrófa okainak tisztázásáig kerüljék el az ukrán légteret. Az amszterdami Schiphol repülőtér bejelentette, hogy valamennyi, Hollandiából a Távol-Keletre induló járata útvonalat változtat az ukrajnai helyzet miatt.
A Lufthansa légitársaság döntése például négy ázsiai járatot érint.

Az orosz Aeroflot légitársaság azt jelentette be, hogy repülőgépeik egész Ukrajna légterét el fogják kerülni.
Az Egyesült Államok segítséget nyújt annak feltárásához, hogy miért zuhant le a maláj utasszállító gép Kelet-Ukrajnában. Barack Obama ezt a Delaware állambeli Wilmingtonban mondta, és szörnyű tragédiának nevezte a repülőgép lezuhanását.

Az amerikai elnök azt is közölte: kormánya kiemelt feladatnak tekinti annak tisztázását, hogy utaztak-e amerikaiak az Amszterdamból a maláj fővárosba tartó repülőgépen. Az eddigi értesülések szerint a fedélzeten 23 amerikai volt... (casus belli a NATO-nak, lásd:( https://oroszhirek.hu/index.php/politika/3440-az-a-titokzatos-repulogep-kiloves-casus-belli-a-nato-eroi-szamara-ukrajnaban-szankciok-moszkva-ellen )
Közben Oroszország engedélyt kért Ukrajnától ahhoz, hogy segíthessen a mentésben a malajziai repülőgép becsapódásának helyszínén – legalább is ezt közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a “mentési munkákban való részvételre” vonatkozik az orosz kérés – holott a szerencsétlenségnek nincsenek túlélői -, míg az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a “katasztrófa következményeinek feszámolásában való részvételről” írt.

Az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség (SZLÜ) szerint a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépét eltaláló “ukrán rakéta” célpontja feltehetően Vlagyimir Putyin orosz elnök repülőgépe lehetett.
Az ”első számú” repülőgép egy és ugyanazon ponton és harcvonalon keresztezte a malajziai utasszállító útvonalát. A két gép Varsó környékén, a 330. harcvonalon, 10100 méter magasságban keresztezte egymás útvonalát. Az elnöki gép moszkvai idő szerint 16:21-kor, a Boeing pedig 15:44-kor volt ott.
A forrás szerint a repülőgépek kontúrjai összességében hasonlóak, a méretük úgyszintén, a színezésük pedig kellő távolságból nézve közel azonos….

Az RT.COM orosz oldal beszámolója videoval: http://rt.com/news/173616-malaysian-crash-ukraine-border/

Искандер

Искандер

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó