2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Ausztria is megnyitotta rubel számláját a Gazprombankban

Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat pénteken közölte, hogy számlát nyitott a Gazprombanknál az orosz gázimport kifizetésére, és kiemelte, hogy az eljárás nem sérti a Moszkva elleni jelenlegi uniós szankciókat. Ausztria gázellátásának mintegy 80 százalékát importálja Oroszországból.

“Olyan fizetési eljárást vezettünk be, amely nem sérti a szankciókat, és biztosítja a gázszállítások időben történő kifizetését” – mondta az OMV szóvivője péntek este a Reutersnek. “A fizetési kötelezettségünket az euróban történő átutalással teljesítettnek tekintjük”.

Az euróban és dollárban történő kereskedés tilalmával szembesülve Moszkva március végén új elszámolási rendszert vezetett be a “barátságtalan” országok gázfizetéseire. Az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető országoknak számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, ahol az általuk választott pénznemben teljesített kifizetéseket rubelre váltják át, amely már az orosz valutában érkezik a GazpromExport számlájára. Május 12-ig összesen 20 európai cég nyitott ilyen számlát.

Néhányan, például Finnország, visszautasították ezt az elszámolást – és emiatt szombatra el is zárták a gázszállításokat – erősítette meg Moszkva.

Lengyelország, Hollandia, Dánia, Bulgária, Bulgária, az Egyesült Királyság, Szlovénia és a balti államok azok közé az országok közé tartoznak, amelyek nyilvánosan elutasították az új fizetési mechanizmust. Oroszország nem fog ingyen földgázt szállítani azoknak az országoknak, amelyek megtagadják az új rubel alapú elszámolási rendszer tiszteletben tartását – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Nyilvánvaló, hogy senki nem fog senkinek semmit sem ingyen szállítani” – mondta Peszkov újságíróknak.

Bár az Egyesült Államok sürgette az uniós országokat, hogy az orosz importról térjenek át a jóval ritkábban előforduló – és drágább – amerikai cseppfolyósított földgázra (LNG), azonban sok ország számára ez egyszerűen nem lehetséges.

“Ausztria 80%-ban függ az orosz gáztól. Bármennyire is fájdalmas, egy gázembargó jelenleg nem lehetséges számunkra, ahogyan néhány más ország számára sem. A szankciók lényege, hogy tovább bírjuk, mint [Vlagyimir Putyin orosz elnök], és ezt gáz nélkül nem tudjuk megtenni” – mondta Leonore Gewessler energiaügyi miniszter egy múlt havi interjúban.

Az oroszellenes embargók máris az egész EU-ban a megélhetési költségek meredek emelkedését okozták, Ausztriában 40 éve nem volt ilyen magas az infláció.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó