2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ausztria figyelmeztette az Ukrajnában harcoló osztrákokat

Kevés osztrák állampolgár harcol jelenleg Ukrajnában, de az országba való visszatérésük továbbra is biztonsági kockázatot jelent – mondta Omar Haijawi-Pirchner, az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) vezetője.

A biztonsági szolgálatoknak “alacsony, két számjegyű számról van tudomása” arról, hogy mennyi osztrák vesz most részt a Kijev és Moszkva közötti konfliktusban – mondta Haijawi-Pirchner a Kronen Zeitungnak adott csütörtöki interjújában.

A DSN, amelyet 2021 elején hoztak létre válaszul egy iszlamista fegyveres néhány hónappal korábban Bécsben elkövetett halálos támadására, azonban továbbra is aggódik ezekért a személyekért – mondta.

“Bárki, aki erőszakot élt át, kockázatot jelent, amikor visszatér” – magyarázta Haijawi-Pirchner.

Az ügynökség azon is dolgozik, hogy a Nyugat által Ukrajnába szállított fegyverek ne kerüljenek szervezett bűnözői csoportok vagy terroristák kezébe – tette hozzá.

A Covid-19 járvány és az ukrajnai konfliktus, amely egyebek mellett az infláció szárnyalását okozta, “hosszú távú hatással lesz a belső biztonságra” – mondta a hírszerzés vezetője.

“A jobboldali szélsőségességet többek között az ukrajnai háború erősíti. Az iszlamista terrorizmus ismét előtérbe kerül”.

Az orosz katonai művelet február 24-i megindítását követően több ezer külföldi harcos érkezett Ukrajnába, Volodimir Zelenszkij elnök felhívására.

Áprilisban az orosz hadsereg közel 7000-re becsülte a “zsoldosok” számát, de e hónap elején azt közölte, hogy már csak 2741 külföldi harcos maradt Ukrajnában. Sokukat likvidálták, míg mások visszamenekültek hazájukba.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője nemrég arra figyelmeztetett, hogy a zsoldosok a nemzetközi jog szerint nem számítanak harcosnak, és “a legjobb, ami rájuk vár, ha élve fogják el őket, az a bírósági tárgyalás és a maximálisan kiszabható börtönbüntetés”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...