2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Ausztria elutasítja az orosz gázimport betiltását

Bécs határozott nemet mond az orosz földgázimport betiltására vonatkozó javaslatokra – jelentette ki csütörtökön Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, megjegyezve, hogy a már elfogadott uniós szankciócsomagok átfogóak, és esetleg pontosításra szorulnak.

“Már korábban is mondtam, hogy ezt [a szankciók esetleges szigorítását] megfelelő módon, azaz zárt ajtók mögött kell megvitatnunk, de igen – hat nagyszabású szankciócsomagot már elfogadtunk, és most már el lehet gondolkodni a kiskapuk bezárásáról” – mondta a külügyminiszter az ORF-nek, miközben arra a kérdésre válaszolt, hogy változott-e Bécs álláspontja az Oroszország elleni szankciók esetleges szigorításával kapcsolatban.

Schallenberg hozzátette, hogy “további lépések esetén, elsősorban az energiaszektorban, a gázzal kapcsolatban, Ausztria egyértelmű nemet mond.

Ausztria, amely nagymértékben függ az orosz energiától, és a földgáz mintegy 80 százalékát Oroszországból szerzi be, ellenezte az EU azon tervét, hogy korlátozza a Moszkvából származó importot.

Az Osztrák Iparszövetség korábban arra figyelmeztetett, hogy az orosz gázszállítások felfüggesztése “súlyos csapás” lenne az osztrák nép jólétére, mivel mintegy 300 ezer munkahelyet fenyeget.

A szövetség elnöke, Georg Knill szerint szinte a teljes élelmiszeripar függ a “kék üzemanyag” szállításától. Májusban kijelentette, hogy nem annyira abban látja a veszélyt, hogy Oroszország “elzárhatja a csapokat”, hanem abban, hogy az Európai Unió úgy dönt, hogy leállítja az orosz gáz importját.

Márciusban az EU egy olyan tervet terjesztett elő, amelynek célja, hogy az év végéig kétharmadával csökkentse az orosz gáztól való függőséget. A javaslat része annak a szélesebb körű tervnek, amelynek célja, hogy “jóval 2030 előtt” függetlenítsék magukat az összes orosz fosszilis tüzelőanyagtól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...