2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Arseny Petrovich Yatsenuk ukrán miniszterelnöк bеjelentette lemondását

Arseny Petrovich Yatsenuk (Арсе́ний Петро́вич Яценю́к) ukrán miniszterelnöк bеjelentette lemondását

“azért jelentettem be a kormány felé a lemondásom, mert összeomlott a koalíció, és blokkolják kormányunk kezdeményezéseit” A háttérben az áll, hogy az ukrán kormánykoalícióból kilépett két párt (a szélsőségesen nacionalista Szvobodá és a Klicsko-féle Udar párt) , a Rada-ban (az ukrán parlament) és a kormány nem tudta átvinni az új energiaügyi törvényt, valamint visszadobták Yatsenuk tervét a hadsereg költségvetésének növeléséről is.

Maga Yatsenuk azt nyilatkozta ma hogy „ a koalíció szétesése jelentősen akadályozza a kormányzati kezdeményezéseket, és ami ma a parlamentben történt, annak nagyon bonyolult, ha nem drámai következményei lesznek az országra nézve”– itt utalt rá hogy nincs pénz az állami alkalmazottak fizetésére, nincs pénz a hadsereg továbbfinanszírozására, új fegyverzetre, zsoldokra, semmire.

Hozzátartozik a teljes összképhez, hogy az Európai Választás nevű hárompárti kormánykoalíció csütörtökkel felbomlott, miután kilépését jelentette be  Vitalij Klicsko kijevi polgármester vezette UDAR és az Oleh Tyahnibok irányította soviniszta Szvoboda (Szabadság). Ezt a döntést azzal indokolták, hogy így megteremtik a lehetőséget Petro Porosenko számára a RADA feloszlatására és új parlamenti választások kiírására.
Az új választások ideje valószínűleg Október hónap 26-ára lesz kiírva.

Porosenko elnök élesen bírálta a koalíciós pártok kilépését és a szövetség összeomlasztását, mert súlyos gazdasági válság és polgárháború alatt történik.

Olekszandr Turcsinov a RADA házelnöke ügyvezető miniszterelnök választásra kérte a képviselőket csütörtök délelőtt, de az esti órákban az ukrán belügyminiszter Arszen Avakov a Facebookon (!) közölte, hogy Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes kapott megbízást a kormányfői teendők ideiglenes ellátására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó