2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Amerikai képmutatás: az embargó óta megduplázódott az USA-ba irányuló orosz olajszállítás

Az Egyesült Államok “képmutatását” bizonyítja, hogy bejelentették az orosz kőolaj betiltását, miközben továbbra is nagy mennyiségben vásárolja azt – jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke.

Washington március elején jelentette be az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett szankciók részeként az orosz nyersolaj, egyes kőolajtermékek, cseppfolyósított földgáz és szén importjának teljes tilalmát.

“Az orosz olajat többé nem fogadják az amerikai kikötőkben” – fogadkozott akkor Joe Biden amerikai elnök. A kijelentést azonban nem támasztották alá a tettek – mutatott rá Vologyin szerdán a Telegramon közzétett bejegyzésében.

Az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint “az Oroszországból származó olajszállítások márciusban majdnem megduplázódtak februárhoz képest – 2325 millió hordóról 4218 millió hordóra” – írta.

A bejelentett embargó ellenére “országunk a kilencedikről a hatodik helyre ugrott az Egyesült Államok legnagyobb olajszállítóinak rangsorában” – tette hozzá.

“A kettős mérce egyértelmű jele” az a tény, hogy Washington ugyanakkor nyomást gyakorolt az EU-ra, hogy mondjon le az orosz olajról, és ez részben sikerült is neki – mondta Vologyin.

“Most pedig magyarázzák meg az európai politikusok és bürokraták a lakosságnak, hogy miért kellene tolerálniuk “Biden áremelését”” – írta.

Ez a megjegyzés Joe Biden azon próbálkozásaira utalt, hogy a rekord magas inflációt, a megugró gáz- és élelmiszerárakat az ukrajnai orosz offenzívával hozza összefüggésbe, és “Putyin áremelésének” nevezte azokat.

Hetekig tartó vita után az EU május végén megállapodott a Moszkva elleni szankciók hatodik csomagjáról, amely egyebek mellett az orosz olajra vonatkozó embargót is tartalmazta. Az unió úgy döntött, hogy az import 75 százalékát azonnal, 90 százalékát pedig az év végéig leállítja. Magyarország és több más ország azonban felmentést kapott, mivel gazdaságuk képtelen boldogulni az orosz szállítások nélkül.

A múlt héten Biden felvetette, hogy az USA akár meg is próbálhatna vásárolni orosz olajat, miután az európai embargó feltehetően lefelé hajtja annak árát.

“Rengeteg megfontolás folyik arról, hogy mit lehetne tenni, hogy talán még az olajat is megvásároljuk, de korlátozott áron” – mondta az amerikai elnök, amikor arról kérdezték, hogyan tervezi kezelni a rekord magas árakat. “Az oroszok számára jelentős szükség lenne az értékesítésre, és azt lényegesen alacsonyabb áron adnák el, mint amennyiért a piac most kínál” – magyarázta.

Oroszország azonban kétségbe vonta Biden tervét: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy az ország nem fogja nyereség nélkül eladni az olaját.

“A kereslet egy helyen csökkenhet, máshol pedig nőhet. Az ellátási láncok átrendeződnek, mivel a felek a legjobb kereskedelmi feltételeket keresik” – mondta Peszkov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...