2022, június 27.
29.4 C
Budapest
30.3 C
Moszkva

Az USA az orosz uránimport betiltásán dolgozik

Egy 4,3 milliárd dolláros terv már a kongresszus jóváhagyására vár, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok felhagyjon az orosz dúsított urán importjával – idézi a Bloomberg az ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrásokat.

Ha jóváhagyják, a terv forrásokat biztosít majd az atomreaktorok fűtőanyagának megvásárlására közvetlenül az amerikai gyártóktól, lehetővé téve Washington számára, hogy leállítsa az Oroszországból származó importot.

Az USA a világ legnagyobb atomenergia-termelője, a hazai villamosenergia-termelés nagyjából 20%-át adják az erőművek. A jelentések szerint Oroszország az USA-ba 2020-ban importált urán 16,5%-át, valamint az ország kereskedelmi célú atomreaktorainak működtetéséhez szükséges dúsított urán 23%-át adta.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter szerint Amerika orosz importtól való függése “sebezhető” a nemzet- és gazdaságbiztonság szempontjából.

Az USA rendelkezik az uránbányászathoz szükséges kapacitással, de az ország még mindig nagymértékben Oroszországra támaszkodik, amikor az urándúsításról van szó.

A hazai uránipar beindítása nem könnyű lépés az Egyesült Államok számára – közölte kedden az ügynökség, hozzátéve, hogy az országnak csak egyetlen kereskedelmi dúsító létesítménye maradt – az Urenco, egy brit-német-holland konzorcium által működtetett új-mexikói üzem. Az orosz urántól történő eltávolodás arra kényszerítheti az USA-t, hogy Kanada és Ausztrália felé forduljon.

Az orosz urán betiltására irányuló javaslat része a Moszkvára nehezedő, az Egyesült Államok által az ukrajnai katonai műveletekre válaszul bevezetett szankciós nyomásának.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS