2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

Általános mozgósítás a Donbasszban

Általános mozgósítást rendeltek a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok vezetői – számoltak be orosz hírügynökségek.

“Általános mozgósítást kell hirdetni a Luganszki Népköztársaság(LNR) területén” – áll az interneten közzétett rendeletében. “A mozgósítás bejelentéséről haladéktalanul értesíteni kell a LNR Népi tanácsát és az LNR kormányát”.

A rendelet szerint a mozgósítás célja, hogy megteremtse a feltételeket az Ukrajna által az LNR ellen irányuló agresszió visszaveréséhez. Teljes harckészültséget rendel el a népi milícia és más katonai egységek számára. A köztársaság megtiltotta továbbá a 18 és 55 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják a régiót.

Donyecki Népköztársaság

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője, Gyenisz Puszilin is általános mozgósítást rendelt el.

“Arra kérem a tartalékos honfitársaimat, hogy jelentkezzenek a katonai sorozási hivatalokban” – mondta szombaton egy videóbeszédben. “Ma aláírtam az általános mozgósításról szóló rendeletet.”.

“Meg fogjuk védeni Donbasszt és minden oroszt” – mondta.

Puszilin utasította a kormányt, hogy a rendelet szerint a gazdaságot állítsa át háborús körülmények közötti működésre.

A DNR törvényhozása szombaton jóváhagyta a mozgósítást, amivel a rendelet hatályba lépett.

A Donbassz demarkációs vonala mentén csütörtök reggelre vált kritikussá a helyzet. A DNR és az LNR az utóbbi hónapok legintenzívebb ágyúzásáról számolt be az ukrán fegyveres erők részéről. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de egy civil megsebesült, és az ágyúzások megrongáltak néhány polgári létesítményt. Az ukrán egységek az éjszaka folyamán több mint 10 lakott települést lőttek a Donbassz köztársaságaiban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...