2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Alexandr Lukasenko megint két oldalra osztja a lapokat – ebből “komoly” Eurázsiai Uniós partner néz ki

Az előzetes programmal ellentétben Vlagyimir Putyin csak kazah kollégájával folytatott négyszemközti megbeszélést az Eurázsiai Gazdasági Unió moszkvai csúcsértekezlete előtt. 
A moszkvai csúcsra az Eurázsiai Unió két kisebb tagállamának elnökei is meghívót kaptak ugyan, a tanácskozást megelőzően azonban csupán Nursultan Nazarbajev kazah államfőt érte a megtiszteltetés, hogy külön megbeszélést folytathasson az orosz elnökkel. 


Tény, hogy moszkvai útja előtt a belarusz és a kazah elnök is rövid látogatást tett Kijevben, ahol mindketten támogatásukról biztosították Ukrajnát. 

Azonban míg Nazarbajev meglehetősen visszafogott volt, Alexandr Lukasenko nem rejtette véka alá, hogy Moszkva politikáját „butának és agyatlannak” tartja. Sajtóértesülések szerint ez lehetett az oka a belarusz elnök mellőzésének, akit a nyíltan felvállalt ukránpárti nézeteiért az orosz dumában árulónak is bélyegeztek – adta hírül az ukrán TSN híradóműsor hírportálja.

Mi van a háttérben?

Alexandr Lukasenko az Eurázsiai Gazdasági Szövetséget alkotó országok keddi moszkvai csúcstalálkozóján tartott nemzetközi sajtótájékoztatón már azt nyilatkozta, hogy a sajtó szerinte eltorzítja a valóságot. Pontosan és óvatosan kell foglalkozni azokkal a témákkal, amelyekről ő és az orosz, kirgiz, örmény és kazah elnökök tárgyaltak – mondta. Azt is közölte, hogy Fehéroroszország semmit sem akar „kierőszakolni” szövetségesétől, Oroszországtól „ebben a helyzetben”, az orosz gazdasági és külpolitikai nehézségek közepette.

Lukasenko múlt vasárnap Kijevben

Lukasenko vasárnap Kijevben tárgyalt Pjotr Poroshenko ukrán államfővel. Mielőtt az ukrán fővárosba utazott volna, Oroszországot bíráló kijelentéseket tett. „Teljes mértékben ostoba és esztelen politikának” nevezte, hogy Moszkva betiltotta a fehérorosz hústermékek bevitelét Oroszországba, valamint tagadta, hogy probléma lenne azok minőségével. Mint mondta, meggyőződése, hogy politikai okok állnak a tiltás mögött, mert Fehéroroszország nem csatlakozott a Nyugat ellen hozott orosz büntetőintézkedésekhez. „Nem is ígértük meg, hogy csatlakozunk. Örülünk, hogy élünk” 

Erre Moszkva: 

A belarusz elnök bírálatára válaszul hétfőn Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás elnöke óvta Lukasenkát a nugattal való barátkozástól. A politikus a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy „Milosevic, Kadhafi, Szaddám Huszein próbálkoztak ezzel. Mindőjük sorsa ismeretes.”

A belarusz elnök azt is elutasította, hogy őt „le lehet váltani” posztjáról a jövő évi elnökválasztás előtt. „Nyugodjanak meg, uraim! Engem a nép választott és akkor leszek elnök, amikor akarom!”

http://itar-tass.com/en/russia/768545

http://eng.belta.by/all_news/president/Lukashenko-Someone-other-than-Belarus-may-be-willing-to-pinch-from-Russia_i_78389.html

http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/lukashenko-belarus-always-ready-to-offer-shoulder-to-russia-375974.html

http://www.wsj.com/articles/belaruss-russian-problem-1419375700

http://rt.com/politics/216679-belarus-america-russia-warning/

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...