2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Aláírták a megállapodást: a Krími-köztársaság és Szevasztopol csatlakozott az Oroszországi Föderációhoz

A Kremlben aláírták az orosz-krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról kedden, miután az orosz államfő a szerződés támogatására kérte a parlament mindkét házát. A szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő, és Alekszej Csalij, Szevasztopol város polgármestere írta alá. Ezt megelőzően az orosz államfő bejelentette, hogy benyújtotta a javaslatot a törvényhozásnak a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásának elfogadásáról és az erről szóló orosz-krími megállapodást beterjeszti jóváhagyásra. Putyin azt mondta, nem kétli, hogy az orosz parlament támogatni fogja a Krími Köztársasággal és Szevasztopollal kötött szerződést. A dokumentum szerint az Ukrajnától elszakadt terület már az aláírás napján, kedden Oroszország részének tekintendő.

Ukrajna orosz lakossága belefáradt az Ukránját több mint húsz éve megrázkodtató, állandó válságba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai és regionális vezetők előtt mondott beszédében.

“A helyzet másként kezdett alakulni. Újra meg újra történtek kísérletek arra, hogy megfosszák az oroszokat a történelmi emlékezetüktől, időnként az anyanyelvüktől is, és erőszakos asszimiláció alanyaivá tegyék őket” – hangoztatta Putyin. Úgy fogalmazott, hogy az oroszok, akárcsak Ukrajna más polgárai, szenvedtek a folytonos politikai és állami válságtól, amely már több mint húsz éve sújtja Ukrajnát.

Putyin: az ukrán-orosz viszony mindig fontos lesz

Oroszország számára az Ukrajnához fűződő viszony mindig kulcsfontosságú lesz, mindenfajta túlzás nélkül – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai és regionális vezetők előtt mondott beszédében.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy amikor 1991-ben szétesett a Szovjetunió, Oroszország megbékélt azzal, mert nehéz helyzetben volt. “Az akkori realitásokból kellett kiindulnunk, és építenünk a kapcsolatokat a szuverén Ukrajnával. De az ukrán népet Oroszország mindig testvérnépnek tekintette” – mondta Putyin.

Putyin: demokratikus volt a krími népszavazás

A krími népszavazás a demokratikus eljárásokkal és nemzetközi jogi normákkal teljes összhangban zajlott le – jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai előtt mondott beszédében. Az orosz államfő történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy a Krím félszigeten vasárnap tartott referendumon a lakosság nagy többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött.

Putyin szerint a népszavazás azt is megmutatta, hogy a krími tatárok jelentős hányada is Oroszországhoz akar tartozni. Az orosz sajtó értesülései szerint Putyin beszéde után írják alá a Kremlben a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló megállapodást. 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...