2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Ahogy emelkednek a brit árak, úgy csökken az oroszellenes szankciók támogatottsága

A YouGov kedden közzétett felmérése szerint az Egyesült Királyságban a növekvő megélhetési költségek közepette csökken az Oroszország elleni további szankciók bevezetésének támogatottsága.

A június 28-29-én 1664 válaszadó körében végzett felmérés szerint a britek 44 százaléka ellenzi a szankciók további szigorítását, ha az a megélhetés általános költségeinek emelkedésével járna, míg 40 százalékuk továbbra is támogatná a Moszkvára gyakorolt nyomás fokozását. Összehasonlításképpen: március közepén, három héttel Moszkva ukrajnai katonai offenzívájának megindítása után a britek egyértelmű többsége – 54% – támogatta a szankciók szigorítását, még akkor is, ha az a megélhetési költségek emelkedésével járna, és csak 32% ellenezte azt.

Ugyanez a tendencia érvényesül a szankciók három másik lehetséges következményét illetően is: a magasabb adók, az emelkedő energiaárak és az esetleges olaj- és gázhiány. A leglátványosabb változás a közvéleményben akkor tapasztalható, amikor a válaszadókat az “energiaárak jelentős emelkedéséről” kérdezték. Márciusban egy ilyen forgatókönyv lehetősége nem akadályozta meg a válaszadók 48%-át abban, hogy támogassa a további szankciókat, míg 38% ellenezte azokat. Júniusban 53% mondta, hogy ellenzi a további szankciókat, ha azok az energiaárak emelkedéséhez vezetnének, és csak 32% támogatta továbbra is a szigorúbb korlátozásokat.

A közvélemény ilyen irányú változása közepette a YouGov július 1. és 4. között további felmérést végzett, hasonló kérdésekkel, de a jelenlegi szankciókra vonatkozóan. A többség minden esetben támogatta a korlátozások fenntartását.

“A britek leginkább az üzemanyagszámlákkal kapcsolatban oszlanak meg: 45%-uk azt mondta, hogy támogatná az Oroszország elleni jelenlegi szankciókat még akkor is, ha “az energiaárak emelkednének”, de 41%-uk nem ért egyet ezzel” – jegyzi meg a YouGov.

A YouGov azt is hangsúlyozta, hogy az emberek saját pénzügyi helyzete befolyásolja a véleményüket. A háztartások legalacsonyabb – évi 20 ezer font alatti – jövedelmével rendelkezők kevésbé támogatják a jelenlegi szankciók fenntartását, míg a legmagasabb – évi 60 ezer font feletti – jövedelemmel rendelkező háztartásokban élők inkább támogatják azokat.

Az ukrajnai orosz katonai offenzíva megindítását követően az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük az Egyesült Királyság, kemény szankciókat vezettek be Moszkvával szemben, többek között az energiaexport korlátozásával. Ennek eredményeképpen az orosz szállításoktól nagymértékben függő országok most gazdasági nehézségekkel és az energia korlátozás lehetőségével néznek szembe. Nagy-Britannia, bár nem függ közvetlenül Oroszországtól, szintén szenved, mivel az energiaszámlák és a megélhetési költségek növekednek a földgáz nagykereskedelmi árának ugrásszerű emelkedése miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azzal vádolta az EU vezetőit, hogy gazdasági “öngyilkosságot” követnek el, ha megpróbálnak lemondani az orosz energiáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...