2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

AFP: Ukrajna két hét után elismerte Szoledar elvesztését

Az ukrán hadsereg megerősítette az Agence France-Presse-nek (AFP), hogy kivonult Szoledar városából, a Donbasszért folytatott harc egyik kulcsfontosságú ellenállási pontjáról. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy január 12-én estére teljesen ellenőrzése alá vonta a települést.

“Hónapokig tartó, többek között az elmúlt hetekben folytatott heves harcok után az Ukrán Fegyveres Erők elhagyták [Szoledárt], és a külterület mentén előre előkészített állásokba vonultak vissza” – Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője a hírügynökséggel.

Szoledar január első felében került intenzív harcok középpontjába, amikor az orosz erők előrenyomultak és bekerítették a városi területeken állomásozó ukrán csapatokat. Az ukrán kormány tagadta az orosz előrenyomulásról szóló jelentéseket. Január 17-én Cserevatij azt állította, hogy a kijevi egységek “folyamatosan ott vannak az ellenség elhárításában”.

Korábban az ukrán védelmi minisztérium figyelmeztette az újságírókat, hogy ne tudósítsanak a Szoledarért folyó harcról.

Anna Maljar védelmi miniszterhelyettes szerint csak a katonai parancsnokok rendelkeznek teljes körű információkkal, ezért “csak az erre felhatalmazott személyek tehetnek közzé információkat csapataink mozgásáról és pozícióiról”.

A megjegyzések, amelyeket a tisztviselő január 15-én tett közzé a közösségi médiában, úgy tűnt, hogy a reakciója azokra a megjegyzésekre, amelyek szerint az ukrán csapatok közelgő vereséget szenvedtek a donbásszi városban.

Ugyanezen a héten a The Times című brit napilap egy lesújtó riportot tett közzé a Szoledarban zajló ukrán helyzetről. Az újság által idézett túlélő katonák jelezték, hogy Kijev rosszul felszerelt és alulképzett csapatokat vetett be, amelyek alulmaradtak ellenfeleikkel szemben.

Egyes nyugati kormányok, amelyek Kijevet támogatják, állítólag aggódnak a nagy veszteségek miatt, amelyeket az erői a Szoledártól délnyugatra fekvő Artyomovszk (ukránul Bahmut) városának védelme során szenvedtek el. A német Szövetségi Hírszerző Ügynökség (BND) napi három számjegyű halálos áldozatokat regisztrált – jelentette a Der Spiegel a múlt héten.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy értékelte, hogy Artyomovszk elvesztése “stratégiailag nem változtatná meg a csatatér dinamikáját”. Washington állítólag azt mondta Ukrajnának, hogy ne ragaszkodjon tovább a városhoz, és helyette összpontosítson egy ellentámadás előkészítésére, amíg a NATO-államokból friss fegyvereket szállítanak.

Szoledar az orosz Donyecki Népköztársaság (DNR) része, de 2014 óta ukrán csapatok tartották ellenőrzés alatt, amikor a DNR egy kijevi puccsot követően elszakadt az országtól. A köztársaság egy szeptemberi népszavazás megtartása után Oroszország része lett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...