2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

A Vörös téren és országszerte ünneplik a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását

Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról kedden aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt. Az “Együtt vagyunk” jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szavai szerint a Krím és Szevasztopol “nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba”. Az államfő köszönetet mondott a Vörös téren a Krím és a félszigeten eddig is különleges státussal rendelkező Szevasztopol lakosságának “következetes és határozott állásfoglalásukért és akaratuk világos kinyilvánításáért”, hogy “Oroszországgal együtt akarnak lenni”. Vlagyimir Putyin hozzátette, nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, de mint mondta, hisz abban, hogy a szomszédos ország minden nehézséget le fog győzni.

A moszkvai hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó történelmi helyszínen, ahol megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje és Szevasztopol polgármestere is. Az államfő és a krími politikusok megszólalását élőben közvetítette az állami hírtelevízió. A koncerten számos neves orosz előadóművész lépett fel, közöttük a Fekete-tenger partján lévő ukrajnai Odesszából származó Larisza Dolina. A Vörös téri rendezvényen Tatyjana Taraszova világhírű orosz műkorcsolyaedző is beszédet mondott. Azt hangoztatta, hogy Moszkva híres terén ünnepelték annak idején a Szovjetuniónak a II. világháborúban aratott győzelmét, és kijelentette, hogy “most sem engedik a fasizmust előretörni”.

Krím és Szevasztopol nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba.

Moszkva

A Krím félsziget és Szevasztopol nemzetközileg elutasított csatlakozását több orosz nagyvárosban, így Szentpéterváron, Velikij-Novgorodban és Pszkovban is “spontán” nagygyűléseken köszöntötték a hatalmon lévő orosz pártok és hazafias szervezetek képviselői és hívei. A Rosszija 24 állami hírtelevízió Dagesztán fővárosából, Mahacskalából, valamint a krími városokból is tudósított az ottani ünneplésről.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden írta alá a krími vezetőkkel azt a Moszkvában “államközinek” nevezett megállapodást, amely szerint a – függetlenségét hétfőn egyoldalúan kihirdető, független államként egyedül Oroszország által elismert – Krími Köztársaság és Szevasztopol városa keddtől az Oroszországi Föderációhoz tartozik. A megállapodást még az orosz törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

Valentyina Matvijenko, a felsőház (Szövetségi Tanács) elnöke szerint már március 21-én sor kerülhet. A Krími Köztársaság és Szevasztopol vezetőit a Szövetségi Tanácsban is megünnepelték. Valentyina Matvijenko közölte, hogy a jövő hétfőn a felsőházban megjelenik a félsziget és a krími város zászlaja.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...