2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

A volt NATO-parancsnok nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel volt NATO-parancsnok nyerte meg szombaton a cseh köztársasági elnökválasztás második fordulóját, a szavazatok 58 százalékával megelőzve Andrej Babis volt miniszterelnököt, aki 42 százalékot kapott – közölte a cseh statisztikai hivatal. A közel 15 ezer szavazóhelyiség 99 százalékában már megszámolták a szavazatokat.

A szavazást “két világ összecsapásaként” ábrázolva Pavel kampánya kijelentette, hogy szemben áll “a Babis és [Milos] Zeman hivatalban lévő elnök által képviselt világgal”, amelyet “a káosz, a problémák megoldatlansága, a személyes haszonszerzés és a színfalak mögötti befolyásolás világaként” jellemzett.

Pavel megköszönte a választók támogatását, és kijelentette, hogy “az olyan értékek, mint az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázat győztek ezen a választáson”. Márciusban lép hivatalba.

Pavel, aki 2015 és 2018 között a NATO katonai bizottságának elnöki tisztét töltötte be, ezeket az érdemeket méltatta, és ígéretet tett arra, hogy “helyreállítja a tisztességes jelleget” az elnöki szerepkörben, azzal vádolva elődjét, Milos Zemant, hogy “eléggé megnyújtotta az alkotmányt”, és “Kína- és Oroszország-barát politikájával a szakadék szélére sodort minket”.

Az egykori NATO-nagyhatalmú politikus és ellenfele is tagja volt a kommunista pártnak az egykori Csehszlovákia feletti uralom megszűnése előtt. Pavel kémkiképzése azonban viták tárgyává vált. Kitartott amellett, hogy soha nem kapott lehetőséget arra, hogy ténylegesen kémkedéssel foglalkozzon.

Babis, a milliárdos, akit e hónap elején felmentettek a csalás vádja alól, Zeman támogatásával kampányolt. A leköszönő elnök a törvény által megengedett maximális két cikluson át szolgált, és hivatali ideje alatt többször is visszaverte a vádemelési kísérleteket, és óvatosságra intett az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, nehogy az harmadik világháborúvá fajuljon.

Bár a szavazás első fordulójában egyik jelölt sem szerzett többséget, a másik hét jelölt Pavel köré tömörült, miután az első fordulóban kiestek. A választási részvétel a szokásosnál magasabb, 70%-os volt. Míg Babis és családja állítólag halálos fenyegetéseket kapott, Pavelt magát halottnak nyilvánították egy utolsó pillanatban elkövetett átverés során, amelyért ellenfele kampánya tagadta a felelősséget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR (Donyecki Népköztársaság) megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó