2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

A tél jön, Ukrajnának (orosz) földgáz és szén kell a túléléshez

Arszenij Jatszenyuk ukrán miniszterelnök elmondta, hogy a téli időszakra Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége és szenet is importálnia kell külföldről, mert a szénbányák nagy része nem termel, a kelet-ukrajnai polgárháború miatt.

Jatszenyuk hozzátette: a Naftogaz ukrán állami gázvállalatnak 3,1 milliárd dollárja van gázvásárlásra. Az Oroszországi Föderáció Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét biztosította tavaly. A gázárvita miatt azonban Moszkva június 16-án leállította a gázexportot Ukrajnába.

A Gazprom orosz gázipari cég adatai azt mutatják, hogy  Ukrajna összesen 5,296 milliárd dollár kiegyenlítetlen számlával tartozik a korábbi gázszállításokért. Ukrajna tett kísérletet ugyan arra, hogy Nyugat-Európa felől, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át szerezzen be földgázt, ez azonban nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami tavalyi évben 50 milliárd köbméter volt. Jelenleg az ukrán tározókban 15 milliárd köbméter van, ami nem sok mindenre elég.

Arszenyij Jacenyuk rámutatott arra, hogy problémát fog okozni az áram- és távhőellátás is, mert nincs elég szén az erőművek táplálására, lévén a polgárháború miatt az ország 115 bányájának a felében áll a termelés.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó