2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Novorosszia hirei (augusztus 24, 13:00-val bezarolag)

Novorosszia hirei (augusztus 24, 13:00-val bezarolag)

Az augusztus 24-re kialakult helyzetrol:

1. Elso izben erdemes megemliteni a tengerparton elkezdodott hadmuveletekrol. Alig ket-harom nappal ezelott meg viccnek tunt volna az egesz, de most mar valosag – a felkelok keteltu partraszallo akciojat kovetoen Novoazovszknal megnyilt meg egy hadmuveleti terulet. Az adott teruleten aprilis ota az ukran kormanyerok felallitottak egy igen eroteljes legvedelmi korzetet, illetve osszegyujtottek egy nagyobb letszamu ,,lecsot” (kulonfele vegyes alakulatokbol allo osszevont egysegek). Miutan letrejott a ,,Deli-katlan”, a felkelok felderito egysegei elkezdtek szondazni a teruletet, mivel ujabb atjarokat kerestek, illetve fel akartak merni az ukran kormanyerok vedelmi allasainak melyseget. Mariinkatol delnyugatra csodalkozva azt tapasztaltak, hogy ott gyakorlatilag vannak lezaratlan terepszakaszok, Amvroszijevkatol delre pedig van egy folyoso, amelyet csupan gyenge jarorokkel zartak. Egyertelmu, hogy elsonek a felkelok felderito-diverzans csoportjai kezdtek el hasznalni ezeket a folyosokat, hogy rajtuk keresztul eljussanak a kromanyerok melyebb hatorszagaba. Kesobb ugyan ezen az utvonalon indultak azok az egysegek, amelyek elfoglaltak es megsemmisitettek az ,,Uszpenka” ellenorzo pontot. Ezt kovetoen alakult ki egy igen komoly, igeszen a partvonalig huzodo muveleti ur, mely teruleten nem voltak holmi jelentosebb katonai vagy belugyi erok. Igy nehany felderito-diverzans csoport eljutott egeszen Novoazovszkig, kozben megsemmisitve a kisebb jarasi parancsnoksagokat Holodnoje-ban es Szedovo-ban.

Egyertelmu, hogy a felkelok meg nem rendelkeznek olyan tartalekokkal, hogy elfoglaljak es megtartsak a nagyobb telepuleseket az adott szakaszon, Mariupol es Novoazovszk bevetelerol pedig jobb hallgatni. Bar, azt is hozza kell tenni, hogy a teruleti ukran parancsnoksag enyhe panik hangulatban lehet, ugyanis Mariupol alatt elrendeltek a vedmuvek epiteset es megnyitottak az ovohelyeket. Az adott szakaszon a kormanyerok nem rendelkeznek jelentosebb erokkel, a hatar-resek tagulnak, raadasul az ,,Obriv” tegnap szetlott es elfoglalt hataror-ellenorzo ponton hidfot kezdtek el berendezni a felkelok. Barmi erkezhet a hatar-reseken, illetve a tengeren at. (Pontosan nem lehet tudni a mai napig, hogy egy jelentosebb tengeri deszantrol szolo hirek a felkelok dezinformacioja-e, vagy valoban erkeznek onkentesek a Krimbol vagy a Kubany videkerol, esetleg Taganrogbol.) Raadasul az Amvroszijevkatol delre talalhato folyoso sem gyarapitja a kromanyerok optimizmusat. Nem beszelhetunk holmi komolyabb, tervszeruen atgondolt muveletekrol a felkelok reszerol az adott szakaszon, nincsenek konkret celok. En ugy gondolom, hogy ez egy egyszeru melysegi rajdolas (portya), amit zaklatas es harcfelderites celjabol hajtanak vegre, es nem a felkelokon mulott, hogy enyire kellemetlen meglepetest okozott a kormanyeroknek.

2. Ilovajszk alatt (amit, ugye, a Kijevben koltott, es Magyarorszagon Kijevbol ellenorizetlenul atvett ,,hirek” szerint mar legalabb haromszor ,,szabaditottak” fel a kormanyerok) a hadsereg tovabbra is probal fejjel nekimenni a falnak, gyakorlatilag bevetve minden harckepes es frissen erkezo alakulatot. A tegnapi ,,altalanos tamadas” joval korabban osszeomlott, mint sem Kijev ismet bejelenthette volna Ilovajszk ,,felszabadulasat”. Ezt a csokonyosseget en – peldaul – nem ertem, mivel a terep es eroviszonyok alapjan joval sikeresebb tamadast lehetett volna vezetni Moszpino iranyaban, vagy kihasznalni a mar emlitett, Amvroszijevka alatt talalhato folyosot. Raadasul az adott offenziv tevekenysegnek, ukran reszrol, hadaszati szempontboil mar reg nincs semmi ertelme! Mindossze ertelmetlen kiserlet-sorozat, hogy alkalmatlan eszkozokkel megprobaljak a sajat javukra billenteni a hajos hintat. Meg abban az esetben is, ha a kormanyerok elfoglaljak Ilovajszkot es kiszoritjak onnan a felkeloket semmit sem ernek el: ez egy harcaszati siker lesz, meghozza igen ketseges (az Ilovajszkba bevonulo csapatok ujabb zsakba kerulnek), es mindezt egy igen szomoru, szintelen es oromtelen muveleti helyzet is tetez.

3. Szaur-Mogila, Sahtyerszk es Torez kornyeken tegnap folytatodott az allas-haboru. A kormanyerok gepesitett egysegek segitsegevel mintha elindult volna Sahtyerszk es Torez iranyaban, de mindezt tette olyan szervezetlenul es ugyetlenul, hogy latva a felkelok azonnali valaszlepeseit, kenytelen-kelletlen lemondtak a tamadasrol. Gyer lovoldozes volt az egesz frontszakaszon.

A felkelok szamara elmeletben kedvezoek ezek az allas-harcok, mivel a hadsereg celtalanul felorli ezekben tartalekait, ami azt a gyanut ebreszti a kozep-szintu parancsnokok koreben (a foglyok beszamoloi szerint), hogy a kijevi tabornoki kar szandekosan bele akarja zavarni oket egy ujabb ,,Deli-katlanba”. Egyes velemenyek szerint ezt ,,a Kreml ugynokei” teszik, a masik verzio szerint ,,Porosenko es a kormany”, hogy ezaltal ,,megszabaduljanak az igazan radikalis elemektol”. (Az adott frontszakaszon talalhatoak a radikalisabb majdanosokkal feltoltott nemzeti garda egysegei, illetve a Jobb-szektor es Szvoboda part ultranacionalistai.)

Gyakorlatilag ha meg egy hetig igy folytatjak, akkor nagyon kellemetlen meglepetes var a kormanyerokre. A kialakuloban levo ,,Deli-katlan 2″ meg tartja magat, de a vesztesegek es hadizsakmany igen jelentosek lehetnek: a felkelok most tornek elore Gyjakovo alatt.

4/ Donyecktol eszakra a kormanyerok jelenleg teljesen kifulladtak, mindossze beszivargo egysegekkel es a rendszeres tuzersegi tuzzel emlekeztetve a helyieket arra, hogy itt hajdan offenziva volt. Kozben a felkelok osszegyujtottek annyi erot, hogy elkezdjenek egy tamadast Uglegorszk iranyaban. Bevenni meg nem vettek be a varost, de az adott frontszakasz mar reg nem ugy nez ki, mint egy Jenakijevo ellen iranyulo offenziva hidfoje. A felkelok biztosan megprobaljak bevenni a varost, mivel igy tudjak biztositani Gorlovka es Jenakijevo vedelmet, illetve elzarjak a lehetoseget annak, hogy a kormanyerok kettevagjak a Donyecki-Gorlovkai hadtestet.Nagy altalanossagokban mara mar elmondhato, hogy a Donyeck elleni kijevi offenziva csodot mondott es jelenleg a varos nincs kiteve kozvetlen veszelynek (ha a tuzersegi csapasokat kizarjuk, persze). Ekozben a kormanyeroket nem csak hatravetettek Jaszinovatajatol Uglegorszk iranyaban. Zsdanovka alatt kialakult a soron kovetkezo mini-katlan, mikozben a Verhnyaja es Nyizsnyaja Krinka falvak melletti beekelodeseket a felkelok likvidaltak, gazdag zsakmanyra es foglyokra teve szert. A front fokozatosan Debalcevohoz kozeledik, ami kuilcsfobntossagu telepules nem csak az adott tamadasi szektorban, hanem strategiai jelentoseget sem hagyhatjuk figyelmen kivul.

5/ Debalcevotol eszakra a felkelok tegnap varatlan tamadast inditottak, melynek koszonhetoen az eszaknyugati iranyba mozgo felkelo eloorsek mar kijutottak Szeverodonyeckhez. Bar voltak bravuros bejelentesek, melyek szerint mar-mar eldolt Szeverodonyeck es Liszicsanszk bevetele, de ez nem mas, mint lelektani nyomasgyakorlas a felkelok reszerol. Ket nagyobb varost egyszerre bevenni meglehetosen nehez, foleg felderito-diverzans csoportokkal es felderito eloorsekkel; a vilagtortenelem mindossze egyetlen ilyen peldat ismer – Belgrad elfoglalasat 1940-ben). Ellenben a kormanyerok adott szakaszon talalhato, meglehetosen legyengult egysegei igen tag teret biztositanak a fantazia es tervezes szamara, ugyanis a liszicsanszki beekelodest anno ,,elvago” egysegeket atdopbtak mas front-szakaszokra. Valami elkerult Debalcevo es Jaszinovataja ala, valami eljutott Szcsasztyje es Sztanyica Luganszkaja ala. Eredmenykeppen nem csak feloszlattak Kijevbol egy igen veszelyes es rendkivul utokepes hadsereget, hanem a felkeloknek is sikerult kipuhatolni a gyenge pontokat, majd igen kellemetlen csapast mertek, ami front-attorest eredmenyezett. Itt az a fontos, hogy maga az attores, a diverzans-felderito egysegek szabad mozgasa (egeszen a tengerpartig) azt bizonyitja, hogy a kormanyerok nem epitik ki nagy melysegben allasaikat es nem rendelkeznek nagyobb tartalekokkal a kozvetlen hatorszag melyeben, ami szabad kezet ad a felderito-diverzans csoportoknak. Ekllenben a felkelok sem rendelkeznek meg kello erokkel, igy nem tudjak teljes mertekben kiaknazni a kinalkozo lehetosegeket. Ha a felkelok kepesek lennenek muveleti tartalekok osszevonasara (20-30 harckocsi, ugyan annyi BMP vagy BTR, 200-300 harcos), akkor az ellenfel melyebb hatorszagaban is kepes lenne bevenni a varosokat. Igy viswzont csak elmeletben beszelhetunk rola.

6/ Luganszk ostroma szinten kudarcba fulladt. Hrjascsevatij alol a kormanyeroket kivertek, Novoszvetlovka alatt a nemzeti garda meg tartja magat, de ez mar kizarolag vedelmi tevekenyseg. Mindekozben a felkelok tamadnak Lutugino es Szcsasztyje iranyaban. A ket telepules elvesztese totalis katasztrofat fog jelenteni a Luganszkot ostromlo hadsereg szamara, mivel igy az adott csoport kette lesz vagva. Egyes egysegei mar amugy is muveleti bekeritesben harcolnak. Tegnap Volnuhino alatt katak a kormanyerok egy csapast, amit mar elore prognoztizalt minden letezo katonai szakerto, de megis ,,varatlanul erte” a kormanyeroket, igy kozvetlen veszelynek lett kiteve Lutugino (a felkelok eloorsei mar a varos hataraban harcolnak). Az itteni harcok altalanos jelentosege – hogy egyszerubben es erthetobben fogalmazzak – ha a felkelok beveszik Lutuginot, akkor teljesen deblokkoljak a Luganszk-Krasznij Lucs orszagutat, igy megno a felkelok ket nagy kozpontja kozott a hirkapcsolat es a csapatok, tartal;ekok, hadianyagok atdobasanak lehetosegei. Ebbol a szempontbol Lugutino es Debalcevo a terulet egesz szallitasi halozatanak kulcsfontossagu csomopontjai. Az ertuk folyo harc el fogja donteni, hogy kihez kerul at a kezdemenyezo keszseg.

Nagy altalanossagban elmondhato, hogy a helyzet bar tovabbra is bonyolult, de a felkelokre nezve pozitiv tendenciak nyilvanvaloak. Szinte minden szakaszon a felkelok sikeresx tamado muveleteket hajtanak vegre, mikozben a kormanyerok fokozatosan visszaszorulnak.

Novorosszia hirei (augusztus 24, 13:00-val bezarolag):

Osszesites:

Folytatodik a felkelok offenzivaja.

– A Novorossziai Egyesitett Parancsnoksag bejelntese alapjan a felkelok a tovabbiakban nem kisebb csoportokban foglyak folytatni a harcot, hanem teljes erteku katonai alakulatokkal. A Parancsnoksag jelenti, hogy a felkelok kisebb-nagyobb csoportjaibol az elmult idoben fel lett allitva 3 gyalogsagi dandar, ezenkivul a banyasz es kohasz mil,iciakbol, illetve az atallt belugyisekbol es kormanykatonakbol fel lett allitva egy onkentes ezred.

– Az elmult ket nap alatt zsakmanyolt es eddig is meglevo haditechnikabol a felkelok felallitottak ujabb regularis egysegeket: 2 harckocsizo zaszloaljat, 3 raketa-tuzer osztalyt, 2 csoves onjaro tuzerosztalyt, 3 csoves vontatott tuzerosztalyt es 8 aknaveto-uteget (4-4 aknavetovel mindegyikben).

– A hadmuveletek soran fel lettek szabaditva a kormanyeroktol a kovetkezo telepuleseket: Novodvornoje, Agronomicseszkoje, Novokatyerinovka, Oszikovo, Klenovka, Sztroityel, Leninszkoje.

– Delre be lettek keritve az alabbi helyorsegek: Vojkovszkij, Kutyejnyikovo, Blagodatnoje, Alekszejevszkoe, Uszpenka es Uljanovszkoje.

– Bekeritesbe rekedtek: a 8. hadtest torzskara, 28. es 30. gepesitett dandarok, 95. legi-szallitasu dandar, az ,,Ajdar”, ,,Sahtyerszk” es ,<Donbassz” maganzaszloaljak. Ez gyakorlatilag 5000 katonat es gardistat jelent, 50 harckocsit (gyakorlatilag loszer nelkul), kozel 200 pancelozott jarmuvet, korulbelul 50 sorozatvetot (loszer nelkul), megkozelitoleg 100 tuzersegi eszkozt.

– Az elmult kep nap harcai soran megsemmisitve kozel 150 kormanykatona (a szemelyes irataikat most szkennelik, hogy utana nyilvanossagra hozzak), 4 db ,,Szmercs” sorozatveto, 12 db ,,Grad” sorozatveto, 17 db harckocsi, 30 db BTR es BMP, 51 db teherauto.

– Jelenleg folynak a legnagyobbcsoport felszamolasara iranyulo harcok Olenovszkoje alatt (k.b. 2000 kormanykatona, koztuk az ,,Azov” es ,,Dnyepr” maganzaszloaljak fegyveresei, kozel 30 harckocsival).

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó