2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

A szerb külügyminiszter szerint képmutató az Európai Parlament határozata

Képmutatónak nevezte az Európai Parlament (EP) egységes kül- és biztonságpolitikára vonatkozó határozatát Ivica Dacic szerb külügyminiszter, mert véleménye szerint a dokumentum ismét csak Szerbiával szemben állít fel követelményeket.

A szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának beszámolója szerint Ivica Dacic úgy fogalmazott: az EP azt várja Szerbiától, hogy hangolja össze a külpolitikáját az Európai Unióéval, ám említést sem tesz arról, hogy Koszovó nem akarja végrehajtani a brüsszeli megállapodásban foglaltakat.

“A brüsszeli megállapodás és a koszovói szerb önkormányzatok közössége nem alapvető eleme az európai külpolitikának? Emellett pedig Ukrajna területi egységéről beszélnek, miközben Szerbia területi integritása is sérült” – hangsúlyozta.

A szerb külügyminiszter szerint mielőtt az Európai Parlament kioktatná Szerbiát, amiért nem hangolta össze a külpolitikáját az unióssal, magának az EP-nek kellene összehangolódnia a világ minden országára vonatkozó, területi egységet védő nemzetközi joggal, “kivéve, ha úgy gondolja, hogy Szerbiának nincs joga élni a nemzetközi joggal” – húzta alá.

Az európai uniós tagságra váró Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, ugyanakkor többször is elítélte Oroszország ukrajnai hadműveletét.

Az uniós csatlakozási tárgyalások 2014-ben kezdődtek meg Belgrád és Brüsszel között. Az Európai Parlament nem kötelező erejű határozatában most úgy fogalmazott, hogy mindaddig nem kellene újabb csatlakozási fejezeteket megnyitni Szerbiával, amíg a nyugat-balkáni ország nem mutat nagyobb elköteleződést az uniós külpolitikai irányelvek iránt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...