2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A korábban Herszonba bevonuló ukrán erők vesztek oda Szoledarban

Az ukrán hadsereg hatvanegyedik brigádja, amely az orosz hadsereg által tavaly novemberben elhagyott Herszonhoz tartozott, szinte teljesen megsemmisült Szoledarban – közölte a RIA Novosztyval Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója.

“Szoledarban a /wagneresek/ gyakorlatilag megsemmisítették a 61. ellenséges dandárt, amely novemberben pátosszal és videózva vonult be az üres Herszonba. Az oroszokkal való harc nehezebbnek bizonyult, mint az álhősködő videóriportok rögzítése” – mondta.

A Szoledar ellenőrzésének átvételére irányuló orosz hadművelet január 12-én este ért véget. Ez a város fontos a sikeres donyecki offenzíva folytatásához. Az Artyomovszk-Szeverszk védelmi vonal közepén található, és az ukrán hadsereg erős védelmi erődítményeket épített itt ki. (Artyomovszk ukránul: Bahmut)

Artyomovszk a DNR Kijev által ellenőrzött részén, Gorlovkától (ukránul: Horlivkától) északra található. Súlyos harcok folynak a városért.

Herszon régió a 2022 szeptemberében tartott népszavazást követően vált az Oroszországi Föderáció alanyává. Október közepén az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy a Dnyeper jobb partján élő lakosokat mélyen a Herszon régióba és más orosz régiókba telepítik át a folyamatos ukrán ágyúzás és az árvízveszély miatt, ha a Kahovszkaja vízerőmű gátja megsérülne.

A helyzet Herszonban veszélyessé vált a civilek életére nézve. November elejére 115 000 embert vontak ki a jobb partról, és Szergej Sojgu védelmi miniszter beleegyezett, hogy megkezdik a csapatok átcsoportosítását a bal partra, és védelmi vonalat szerveznek a Dnyeper mentén.

Február 24. óta különleges katonai művelet folyik Ukrajnában. Vlagyimir Putyin végső céljának a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....