2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

A szankciós spirál gyorsul: Az EU munkálkodik az új szankciókon Oroszország ellen

A gazdasági szektorra, a fegyverkereskedelemre, a kettős felhasználású szektor termékeire, illetőleg energia-szektorban használatos technológiákra lesznek kivetve az újabb EU-s szankciók.

Sokszor olvashatják “kettős felhasználású termék” mi ez? A kettős felhasználású termékek azok a termékek, beleértve a szoftvert és technológiát is, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók. Ezek a termékek polgári célú felhasználás mellett alkalmasak hagyományos és tömegpusztító fegyverek, valamint az azok célba juttatására alkalmas eszközök gyártására, kifejlesztésére, ezért külkereskedelmi forgalmuk ellenőrzését különböző non-proliferációs rezsimek és leszerelési egyezmények írják elő. Ezek célja megakadályozni, hogy a regionális és nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő államok, valamint terrorista csoportok tömegpusztító fegyvert legyenek képesek kifejleszteni és előállítani, illetve elejét venni a hagyományos fegyverek destabilizáló mértékű felhalmozódásának.

De vissza a szankciók újabb csomagjához

Brüsszel – szeptember – 1: Az Európai Bizottság megkezdte az ajánlásai kidolgozását újabb Oroszország-elleni szankciókra és még szeptember 7.-e előtt benyújtják őket – mondotta Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.

A munka az újabb szankciós javaslatokon az EU által felállított szabályok szerint lesz befejezve, az intézkedések közzététele nélkül, s az intézkedéseknek kizárólag gazdasági következményei lesznek, melyeket politikai – és gazdasági szempontból kell megvizsgálni.

Korábban, Alexander Stubb finn miniszterelnök elmondta az Itar Tass hírügynökségnek, hogy az újabb szankciók a már létező szankciók kereteire épülnek rá így a gazdasági szektorra, a fegyverkereksedelemre, a kettős felhasználású szektor termékeire, illetőleg energia-szektorban használatos technológiákra már kirótt szankciók alapjaira lesznek ráépítve.

 

Az orosz külügyminiszter máris reagált: így újabb orosz ellen-szankciók lesznek foganatosítva az EU ellenében. “Sajnálatos, hogy az EU követi az országokat, akik abban érdekeltek, hogy a konfrontáció erősödjön Oroszországgal – teszi mindezt saját (az EU) tagországai érdekeinek ellenében) – mondotta Lavrov a nyilatkozatban. “De még van remény hogy az EU képes szemlélni a helyzetet az elmúlt évszázad sablonjai fölül és mégis képes konstruktív munkára – tárgyalásokra- az ukrán krízis kapcsán.

 

Orosz Föderáció – szeptember 1: Oroszország új ellen-szankciókat fog hozni megtorolni a Nyugat újabb szankcióit, mondotta a Szövetségi Felsőház elnöke, Valentina Matviyenko vasárnap. “komoly lépéseket és ellenintézkedéseket fogunk hozni, ha a szankciós spirál bővül” – mondotta, hozzátéve, Oroszország nem támogatja a szankciósdit. Továbbá elmondta, hogyha a Nyugat politikusai rákényszerítik Oroszországot megtorló szankciókra “ezt pokoli lesz játszani”

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....