2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A NATO először adott ki riasztást a tagállamoknak az orosz Poszeidón “apokalipszis” torpedók miatt

A NATO hírszerzése figyelmeztette az észak-atlanti szövetség parancsnokságát a Poszeidón nevű pilóta nélküli víz alatti cirkálórakéta esetleges oroszországi tesztjeire – közölte a La Repubblica című olasz napilap.

A szerző által meghatározottak szerint a különleges szolgálatok jelentése a Belgorod többcélú atom-tengeralattjáró mozgására vonatkozik a Kara-tengeren. Szakértők attól tartanak, hogy egy nukleáris drónt indíthatnak onnan.

“A Poszeidón olyan radioaktív szökőárat tudna létrehozni, amely képes lenne eltörölni olyan metropoliszokat, mint New York vagy Los Angeles” – írja a La Repubblica.

Az USA rendelkezésére álló infravörös érzékelőkkel ellátott műholdak nem képesek követni, hogy mi történik a tenger mélyén. A Poszeidón tervezői úgy alakították ki, hogy csendes legyen. Kevés hőt bocsát ki, és több mint 100 km/órás sebességgel mozog.

Már a tesztek puszta bejelentése is lehetővé tenné a Kreml számára, hogy demonstrálja egyedülálló képességét a Nyugattal folytatott kötélhúzásban: egy olyan fegyvert, amely ellen nincs védelem – írja a La Repubblica

A Belgorod tengeralattjáró

A Belgorod többcélú atom-tengeralattjáró. A projektet kifejezetten a Poszeidón rendszerre fejlesztették. A világ leghosszabb tengeralattjáróját 2019 áprilisában bocsátották vízre.

A K-329 Belgorod egyedi kialakítású. A fenék alatt van egy speciális dokkolóöböl, amely az atomhajtású mélytengeri állomások befogadására szolgál, egy olyan tengeralattjáró-típus, amellyel csak az orosz haditengerészet rendelkezik. Ezenkívül ezen a nyíláson keresztül a fenéken “alvó” Poszeidón interkontinentális torpedók kiszolgáló drónjait is el lehet indítani.

A titokzatos tengeralattjáró valódi célja az, hogy egyfajta platformot biztosítson megtorló, utolsó csapásként végrehajtott csapásokhoz egy nukleáris háború esetén – köszönhetően az ultrahosszú hatótávolságú nukleáris torpedóknak.

Nemzeti érdek

A tengeralattjáró hat Poszeidón-rakétával van felszerelve, amelyek “apokalipszis fegyvernek” tekinthetők, és képesek az Egyesült Államok gyakorlatilag valamennyi part menti területét megtámadni.

A Belgorod tengeralattjárót július 8-án adták át az orosz haditengerészetnek. Jelentések szerint a tengeralattjárót tudományos feladatokra, valamint kutató- és mentőműveletekre szánják. A K-329 mélytengeri mentő és pilóta nélküli tengeralattjárók szállítására is alkalmas.

A Poszeidón története

Vlagyimir Putyin orosz elnök először 2018-ban, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében jelentette be a Poszeidón pilóta nélküli víz alatti jármű fejlesztését. Az államfő kifejtette, hogy az ilyen drónok hagyományos és nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők. Ez lehetővé teszi, hogy számos célpontot, köztük repülőgép-hordozókat, part menti erődítményeket és infrastruktúrát találjanak el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...