2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

A NATO először adott ki riasztást a tagállamoknak az orosz Poszeidón “apokalipszis” torpedók miatt

A NATO hírszerzése figyelmeztette az észak-atlanti szövetség parancsnokságát a Poszeidón nevű pilóta nélküli víz alatti cirkálórakéta esetleges oroszországi tesztjeire – közölte a La Repubblica című olasz napilap.

A szerző által meghatározottak szerint a különleges szolgálatok jelentése a Belgorod többcélú atom-tengeralattjáró mozgására vonatkozik a Kara-tengeren. Szakértők attól tartanak, hogy egy nukleáris drónt indíthatnak onnan.

“A Poszeidón olyan radioaktív szökőárat tudna létrehozni, amely képes lenne eltörölni olyan metropoliszokat, mint New York vagy Los Angeles” – írja a La Repubblica.

Az USA rendelkezésére álló infravörös érzékelőkkel ellátott műholdak nem képesek követni, hogy mi történik a tenger mélyén. A Poszeidón tervezői úgy alakították ki, hogy csendes legyen. Kevés hőt bocsát ki, és több mint 100 km/órás sebességgel mozog.

Már a tesztek puszta bejelentése is lehetővé tenné a Kreml számára, hogy demonstrálja egyedülálló képességét a Nyugattal folytatott kötélhúzásban: egy olyan fegyvert, amely ellen nincs védelem – írja a La Repubblica

A Belgorod tengeralattjáró

A Belgorod többcélú atom-tengeralattjáró. A projektet kifejezetten a Poszeidón rendszerre fejlesztették. A világ leghosszabb tengeralattjáróját 2019 áprilisában bocsátották vízre.

A K-329 Belgorod egyedi kialakítású. A fenék alatt van egy speciális dokkolóöböl, amely az atomhajtású mélytengeri állomások befogadására szolgál, egy olyan tengeralattjáró-típus, amellyel csak az orosz haditengerészet rendelkezik. Ezenkívül ezen a nyíláson keresztül a fenéken “alvó” Poszeidón interkontinentális torpedók kiszolgáló drónjait is el lehet indítani.

A titokzatos tengeralattjáró valódi célja az, hogy egyfajta platformot biztosítson megtorló, utolsó csapásként végrehajtott csapásokhoz egy nukleáris háború esetén – köszönhetően az ultrahosszú hatótávolságú nukleáris torpedóknak.

Nemzeti érdek

A tengeralattjáró hat Poszeidón-rakétával van felszerelve, amelyek “apokalipszis fegyvernek” tekinthetők, és képesek az Egyesült Államok gyakorlatilag valamennyi part menti területét megtámadni.

A Belgorod tengeralattjárót július 8-án adták át az orosz haditengerészetnek. Jelentések szerint a tengeralattjárót tudományos feladatokra, valamint kutató- és mentőműveletekre szánják. A K-329 mélytengeri mentő és pilóta nélküli tengeralattjárók szállítására is alkalmas.

A Poszeidón története

Vlagyimir Putyin orosz elnök először 2018-ban, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében jelentette be a Poszeidón pilóta nélküli víz alatti jármű fejlesztését. Az államfő kifejtette, hogy az ilyen drónok hagyományos és nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők. Ez lehetővé teszi, hogy számos célpontot, köztük repülőgép-hordozókat, part menti erődítményeket és infrastruktúrát találjanak el.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó