2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

A Roszatom bevételének felét külföldi megrendelések adják

A Roszatom folyamatosan növeli globális tevékenységét, bevételének mintegy fele már külföldi megrendelések teljesítéséből adódik – hangsúlyozta Alekszandr Loksin, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója első helyettese szerdán a Belarusz Atomexpóhoz kapcsolódó konferencia plenáris ülésén.

Elmondta: a következő 10 évre a Roszatom külföldi rendelésállománya atomerőmű építésre 110 milliárd dollár, Oroszországon kívül 34 atomerőművi blokkra – köztük a paksi blokkokra – van megrendelésük, Oroszországban 7 blokkot építenek.

Az idén nyáron átadják a Novovoronyezsi Atomerőmű VVR 1200-as blokkját, amely a világon az első harmadik plusz generációs blokk lesz – tette hozzá. Ehhez hasonló épül majd Pakson is a bővítéskor. Alekszandr Loksin beszámolt arról, hogy az idén az oroszországi Belojarszkban 100 százalékos teljesítménnyel megkezdi az áramtermelést a BN 800-as gyorsneutronos reaktor is, amely az új technológiát jelentő negyedik generációs reaktorok fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú projekt lesz.

Az atomexpo programjaként Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója és az újságírók kedden megnézték az Asztravec mellett épülő Belorosz atomerőművet, ahová korábban megérkezett Budapestről a Ganz Engineering és Energetikai Kft. által gyártott négy óriási hűtőszivattyú a tervezett nyolcból. A látogatáson tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Jukija Amano az M1 aktuális által az atomenergia jövőjére vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: a fukusimai baleset óta eltelt öt évben nő az érdeklődés az atomenergia iránt, a világ 30 országában fontolgatják a használatát, a termelés bővítését.

A főigazgató a nemzetközi sajtótájékoztatón elismerően szólt Magyarország és az NAÜ kapcsolatáról, kiemelte és megköszönte azt a magyar segítségét, amelyet a szakmai világszervezet ellenőreinek képzéséhez, tréningjéhez nyújt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...